2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Itt az új cafeteriaelemForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-19 19:14:23
Címkék: Bihari hírek
Januártól adómentesen támogathatja bármely munkahely a dolgozói albérleti költségeit. Persze az adómentes albérlet-támogatást nem kaphatja meg mindenki, szigorú feltételei vannak – írja a Napi.hu.

Az egyik feltétel, hogy határozatlan idejû szerzõdése legyen a munkavállalónak, és legalább heti 36 órát dolgozzon – mondta Fata László, a Cafeteria Trend Kft. ügyvezetõje.

 

Szigorú feltételek

Másik feltétel, hogy a leendõ kedvezményezett lakó- és munkahelye között legalább 60 kilométernyi távolság legyen, vagy ezt a távot tömegközlekedéssel oda-vissza több mint három óra alatt tudja csak megtenni.

Érthetõ módon kikötötték azt is, hogy a támogatás ideje alatt a dolgozónak ne legyen saját lakása se azon a településen, ahol dolgozik, se annak 60 kilométeres körzetében (vagy annak háromórás oda-vissza utazási idõvel elérhetõ környékén).

 

Érdekesség, hogy a munkaviszony megkezdését megelõzõ 12 hónapban sem lehetett ilyen ingatlana, ha meg akarja kapni az adómentes támogatást.

 

A mobilitást akarják támogatni

Fata László szerint az állam elsõsorban a munkavállalók mobilitását kívánja támogatni, nem pedig általánosan az albérleti díj kifizetését. Ezzel az elõírással pedig ki lehet kerülni a trükközéseket, azaz például azt, hogy valaki a támogatás érdekében a vidéken élõ nagyszüleihez jelentkezik be állandó lakosnak, miközben továbbra is az adott városban dolgozik.

A mobilitáscélú lakhatási támogatás csak a munkaviszony létrejöttét követõ öt évben adható – mondta Fata László. A mértéke is változó, az elsõ két évben például a minimálbér 40 százaléka lehet.

Mivel ez jelenleg (azt, hogy jövõre mennyi lesz, ma még nem tudni) bruttó 111 ezer forint, így azt jelenti, hogy ha ma életbe lépne a szabály, akkor havi 44,4 ezer forinttal támogathatná a munkahely a dolgozó lakhatását adómentesen. Két év után már kevesebbet lehet adni, 24 hónapig a minimálbér 25 százalékát, majd egy évig még 15 százalékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!