2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az EU nem hiszi el a számainkatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-23 16:22:46
Címkék: Bihari hírek
Kiadta az EU a tagállamok tavalyi hiány- és GDP-adatait, amiben önmagában is vannak izgalmas részletek, de nekünk most sokkal érdekesebb, amikre a kiemelt fenntartásoknál figyelmeztetnek.

Eszerint egyrészt gyanús nekik, hogy az Eximbank mûködését is bele kéne számolnunk a költségvetési hiányba. Errõl eddig is lehetett tudni, itt az a fõ állítás, hogy bár az Eximbank elvileg az exportáló-importáló vállalatokat lenne hivatott okosan segíteni, erõs gyanú merül fel, hogy állami kereskedelmi bankként kezdett el hitelezni mindenféle érdekes dolgot. 

Például a kormány barátainak mindenféle vállalkozását. Csak párat említve: Andy Vajna jelentõs részben eximbankos állami pénzbõl vette meg a TV2-t. De az üzemeltetést is folyamatosan pénzelik valamiért. Kiderült, hogy legalább pár milliárddal biztosan megdobták Orbán haverját, Garancsi Istvánt is már Rogán ismerõsei is kaptak tõlük egy furcsa pályázaton egy 16 milliárdos tõkealapot

Az Eximbank vezetõje egyébként Rogán régi jobbkeze, Puskás András, aki Rogán alatt alpolgármester volt az V. kerületben. Nem tûnik kizártnak, hogy bank teljes mûködésének meghatározó része áll a kormánypárttal kapcsolatban lévõ szereplõk pénzelésébõl.

Ha az Eximbankot is államháztartáson belülinek kell elszámolni, az komolyan megdobhatja a hiányt és az államadósságot is. Egyébként az Eurostat megteheti simán azt is, hogy mi hiába nem szeretnénk, egyszerûen beveszi magyar adatoknál az Eximbank mûködését az államháztartáshoz, és kész.

 

Az MNB-t is vizsgálják már

A másik kiemelt probléma az MNB. Itt nem csak az a komoly gyanú merült fel bennük, hogy mintha Matolcsyék nem lennének túl függetlenek Orbánéktól, de egyenesen kormányzati utasításra hajthatnak végre egyes húzásokat.

Nem lenne meglepõ, ha itt döntõen a Matolcsy-birodalomra, azaz az MNB-alapítványok mûködésére gondolnának, akik saját egyetemet vagy doktori iskolát csinálnak épp a mûkincsvásárlásaik vagy épp az ingatlanbizniszeik mellett.  Érdemes lehet kiemelni, hogy itt most nem arról van szó, amikor a saját adataikat próbálják eltitkolni, aztán pedig hamisítani, hanem az alapvetõ mûködésükrõl.

Matolcsyékat az EKB is leszúrta már, nekik az nem tetszik, hogy a tõzsde államosítása illetve az alapítványok nagy államkötvényvásárlása a tiltott monetáris finanszírozás gyanúját keltik fel. Az EKB elnökétõl lehet tudni, hogy jelenleg is vizsgálják az MNB-t ezek miatt.

Az alapítványok ezzel párhuzamosan pénteken bejelentették, hogy erõs ütemben próbálnak már szabadulni az állampapírjaiktól, csak idén 56 milliárdnyit tettek már pénzzé. Ki is mondják, hogy az EKB szigora elõl menekülnének mindezzel, csak modorosabban: "A Pallas Athéné Alapítványok megvizsgálva az Európai Központi Bank észrevételeit aktívan léptek az állampapír-portfoliójuk leépítése érdekében."

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!