2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Varga: A robotok miatt új kihívásokkal kell szembenézniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-23 17:39:57
Címkék: Bihari hírek
A magyar gazdaság ígéretes pályán áll, de új kihívásokkal kell szemben néznie - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Jármûipar 2016 címmel megrendezett Portfolió portál és a Magyar Gépipari Egyesület (MAGE) konferencián a Budapesti Vásárközpontban.

Varga elmondta, új kihívást jelent a munkaerõpiac megváltozása, a bérfelzárkóztatás a versenyképesség javításához, az oktatás-képzés átalakítása a szakemberek biztosítására.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a következõ években a gyártási folyamat egyre inkább a digitalizációra épül,
ennek hatása Magyarországon is megjelenik.

 

Számítások szerint a mintegy 4 millió munkahelybõl 350-400 ezer szûnhet meg a digitalizáció elterjedése miatt,
a képzést pedig úgy kell megoldani, hogy a felszabaduló munkavállalók képesek legyenek más szakmában elhelyezkedni.

 

Bérfelzárkóztatás kell

Varga Mihály elmondta, hogy a növekedés biztosításához, a versenyképesség javításához elengedhetetlen a bérfelzárkóztatás, ezért általános bérnövekedésre tesznek javaslatot. Elképzelhetõnek nevezett egy olyan köztehermérséklést, amely lehetõséget adna a munkaadóknak a béremelésre, illetve 2-3 éves bérfelzárkóztatási program elfogadását, amelynek megvalósításához járulékkedvezményt biztosítana az állam.

Varga Mihály szólt arról, hogy a mostani 220 ezer munkanélküli visszavezetése a munkaerõpiacra átgondolt képzési programot kíván, az európai és hazai forrásokkal olyan képzést kell támogatni, amely az onnan kikerülõ szakemberekkel a magas hozzáadott értéket termelõ ágazatokat segíti.

A jármûiparról szólva Varga Mihály rámutatott, hogy az ágazat segítette a magyar gazdaság kilábalását a 2008-as válságból,
Magyarországon 700 jármûipari vállalat mûködik, ezek közvetlenül 144 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, a jármûipar tavaly 17,2 százalékkal növelte teljesítményét, az ágazat évente mintegy 800 milliárd forint termelési értéket állít elõ.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a jármûipari hazai beszállítóknak is egyre inkább be kell kapcsolódniuk a kutatás-fejlesztésbe követve az ágazati tendenciát.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára rámutatott arra, hogy a jövõben teljesen átalakult a jármûgyártás, az elektromos jármûvek, az autonóm vezetés, a magasabb automatizálás, a telekommunikáció, a kiberbiztonság kerül elõtérbe, és erre tudatos piacépítéssel a munkaerõpiaci képzésnek és a hazai beszállítói iparnak is fel kell készülnie.
Alacsonyak a hitelkamatok

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az autóiparban beszállító kis- és középvállalkozásokra jellemzõ a valódi piaci tõke hiánya és a generációváltás. Hangsúlyozta, hogy a tõkepiacon most van finanszírozási lehetõség, alacsony a hitelkamat, állami hitelprogramok mûködnek, és szerinte ezzel a lehetõséggel élni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!