2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Emmi: Szó sincs a BME gazdasági karának megszüntetésérõlForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-26 17:22:13
Címkék: Bihari hírek
Az Emberi Erõforrások Minisztériuma szerint nem terveznek további intézményi átalakításokat a felsõoktatásban, és "visszautasítanak minden olyan híresztelést", amely szerint szét akarják verni a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet.

Bár ez utóbbit így senki sem állította, az Index a napokban úgy értesült , hogy a BME-rõl az ELTE-re kerülhet át az elõbbi egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi kara.

 

A BME GTK I és Q épülete.
Fotó: gtk.bme.hu

Egyetemi forrásaink szerint az átszervezés még nincs hivatalos stádiumban, csak elõzetes egyeztetések folynak, a kezdeményezés viszont az Emberi Erõforrások Minisztériumából származik, és itt is fogják meghozni a végsõ döntést a kérdésrõl.

Az Emmi viszont szerdán az MTI-nek kiküldött közleményében azt írta, hogy befejezõdtek az Fokozatváltás a felsõoktatásban címû stratégiában rögzített intézményi átalakítások, és a fenntartó jelen pillanatban továbbiakat nem tervez, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg.
Egyúttal visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértésérõl, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szétverésérõl vagy ingatlanspekulációról szól.
Az oktatási államtitkársághoz egyik felsõoktatási intézmény a BME, az ELTE nem jelezte arra irányuló szándékát, hogy a gazdálkodástudomány kar leválását, illetve annak az ELTE-hez való kerülését kezdeményeznék.

Mindenesetre azt is hozzátette a minisztérium, hogy amennyiben ilyen jellegû kezdeményezést kap az államtitkárság az érintett intézményektõl, fenntartói szempontból mérlegeli az átalakítással járó elõnyöket és hátrányokat azzal, hogy a képzés minõségét és hatékonyságát az átalakítás nem ronthatja.

 

Fejõstehénrõl van szó

Ennek valamelyest ellentmondani látszik, hogy a BME GTK oktatóinak Andor György, a kar dékánja és a pénzügyi tanszék vezetõje a múlt héten írta meg egy körlevélben, hogy „különbözõ felsõoktatás-átszervezési koncepciók részeként felmerült, hogy a BME GTK az állami feladatait a jövõben az ELTE szervezeti keretén belül végezné”.

Értesüléseink szerint a dékán által belengetett állítólagos átszervezés célja az lehet, hogy az ELTE-hez kerüljenek a BME üzleti képzései, amelyekhez hasonló egyelõre még nincs az ELTE-n, és ami nem mellesleg a Mûszaki Egyetem egyik legtöbb bevételt hozó karává teszi a GTK-t.

Az üggyel kapcsolatban a BME rektora, Józsa János felfüggesztette Andor György dékánt a BME szenátusának hétfõ esti ülésén. Keddtõl ideiglenesen az egyetem rektora látja el a GTK dékáni feladatait.

A szenátus emellett egyhangúlag elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint "az egyetemnek szüksége van humán- és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre", vagyis szeretnék, ha a BME része maradna a Gazdasági és Társadalomtudományi Kar.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!