2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Beindult a lakásépítési boomForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-26 17:46:40
Címkék: Bihari hírek
Az Európai Unión belül nálunk nõtt a legnagyobb ütemben a társasházak építésére kiadott engedélyek száma: az idei év második negyedévében, azaz márciustól július végéig több mint háromszor annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére azonban az árnövekedésben is az élen állunk Európában – derült ki Ingatlan.com elemzésében.

Az összeállítás az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján azt írja: Magyarországon 230 százalékkal nõtt a kiadott engedélyek száma, miközben az uniós átlag mindössze 11 százalékos plusz volt. Magyarország mellett egyébként Portugália emelkedett ki a maga 155 százalékával, a térségen belül pedig Ausztriában és Romániában van társasházépítési láz, bár ez a magyarnál jóval kisebb mértékû.

Az ingatlan.com adatai szerint az új lakások iránti kereslet Magyarországon az elmúlt egy évben 43 százalékkal nõtt, a kínálat pedig 53 százalékkal bõvült. A kínálat az új lakások piacán a következõ hónapokban várhatóan tovább növekszik majd, mert sorra kerülnek majd piacra az idén építési engedélyhez jutó lakásfejlesztések.

Azonban hiába növekszik erõsebb ütemben a kínálat, mint a kereslet, az árak továbbra is növekednek. Míg uniós átlagban a második negyedévben 4 százalékkal nõttek a lakásárak, Magyarországon és Lettországban több mint 10 százalékos volt a drágulás, ami a legjelentõsebb emelkedés volt az EU-n belül.

Ausztriában 9 százalékos áremelkedés következett be, ezzel párhuzamosan a több régiós országban, a román piacon 7 százalékkal, a Csehországban és Szlovákiában pedig 6 százalékkal nõttek a lakásárak. Lengyelországban 0,4 százalékos volt a drágulás, ami lényegében inkább stagnálásnak felel meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!