2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Leégett a zuglói zsinagógaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-26 18:20:00
Címkék: Bihari hírek
Személyi sérülés nem történt, de a Tóra-tekercsek és értékes imakönyvek égtek el. Az épület is súlyosan megrongálódott.

Hétfõ éjjel kigyulladt és leégett a zuglói zsinagóga – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A szervezet hozzátette, a tûz súlyos károkat okozott a Thököly úti épületben, és bár személyi sérülés nem történt, a zsinagóga Tóra-tekercsei is elégtek, valamint értékes imakönyvek is.

 

A Mazsihisz hozzátette, az eddigi információk nem utalnak szándékosságra, gyújtogatásra, a tüzet egyelõre úgy tûnik, elektromos meghibásodás okozhatta.

Közleményük szerint a Mazsihisz minden szükséges segítséget megad, hogy a zuglói közösség minél elõbb újra használatba vehesse a zsinagógát, hogy a súlyos tûzkárokat szenvedett épület ismét a helyi hitélet központjaként mûködhessen.

A szervezet honlapján azt írja, a Thököly úti villát a 20. század elején építettek át ortodox jellegû zsinagógának. A fõváros legnagyobb kerületének öt zsinagógájából ez az egy maradt fenn, amely egyúttal az ország „legnagyobb mártíremlékmûve” is, ugyanis a holokauszt idején a szemben lévõ nyilasházból ide kísérték át az elfogott, megkínzott zsidókat, és a pincében, illetve a templomhelyiségben tarkón lõtték õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!