2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Egyszeriben a fél országot megkapta Andy Vajna rádiójaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-26 18:26:04
Címkék: Bihari hírek
Aligha sürgetõ már az ország leghallgatottabb rádiójának, a Class FM-nek a pótlása a kormány médiapolitikusai számára, hiszen Andy Vajna csatornája, a Rádió 1 tegnap szép csöndben olyan engedélyt kapott a Médiatanácstól, amely alapján már a fél országban sugározhatja mûsorát.

A milliárdos filmproducer és kaszinótulajdonos cége, a Radio Plus Kft. engedélyt kért, hogy hálózatba kapcsolódhasson 6 másik rádióüzemeltetõ vállalkozás csatornáival. A Médiatanács ehhez hozzájárult, így az eredetileg csak budapesti frekvenciát kapott Rádió 1 mûsora november 15-étõl már naponta csaknem 20 órában Baja, Dunaföldvár, Paks, Szekszárd, Gyõr, Tihany, Miskolc, Heves és Nyíregyháza környékén is hallgatható.

A hálózatba kapcsolódás azt jelenti, hogy mindössze négy és fél órában sugároznak helyi tartalmat, a többi a hálózatos rádióé, amely ezúttal a Rádió 1. A helyi tartalmat a hajnali óráktól éjfélig bármely napszakban mûsorra lehet tûzni, tehát nem feltétlenül a leghallgatottabb idõpontban.

Andy Vajna mûsorkészítõi így már Budapesten kívül a Dunántúl északi részét, a Duna mentét, valamint Észak-Magyarország jelentõs részét magukénak tudhatják.

A hat együttmûködõ partner többsége gyakorlatilag egy tulajdonosi körhöz, a gyõri Oxygen Grouphoz köthetõ, amely az éppen aktuális frekvenciaosztogatásnak megfelelõen az elmúlt években már számos rádiót üzemeltetett. Egyedül a nyíregyházi Zenebolygó Kft. tûnik más érdekkörnek, ám az ottani tulajdonosnak, Görgényi Jánosnak is voltak már más rádiós érdekeltségei.

Az új hálózat létrehozásával gyakorlatilag újraéledt egykori vételi körzete, amely akkoriban az egyik leghallgatottabb volt. Az eredetileg a francia–magyar állampolgárságú Márton Dávid tulajdonában lévõ rádió az Orbán-kormány hivatalba lépése után azonban elvesztette frekvenciáját. Ezek után indították el Simicska Lajosék a Class FM-et, csakhogy miután az üzletember összeveszett Orbán Viktorral, nagy volt az esélye, hogy õk is elvesztik – az egyébként néhány hónap múlva lejáró – frekvenciaengedélyüket.

Simicskáék ezért eladták a céget, és egyelõre beláthatatlan, hogy november 19-e után lesz-e országos lefedettségû kereskedelmi csatorna, miután a Class FM engedélyét valóban nem hosszabbították meg. Ha nem lesz, akkor Vajnáék kifejezetten jól járnak ezzel, mert gyakorlatilag a helyükre léphetnek. Ezzel nemcsak az általuk sugárzott tartalom jut el milliókhoz, hanem a reklámértékesítés lehetõségeiben is egy szintet ugranak, hiszen minél nagyobb a hallgatottság, annál jobb bevételeket lehet elérni.

A Rádió 1 értékesítési igazgatója egyébként az a Hauk Zoltán, aki korábban a Sláger FM-et üzemeltetõ román befektetõ, Radu Morarnál dolgozott. Bár a piaci hírek szerint Hauk nem önszántából távozott a román üzletembertõl, a jövõ megjósolhatatlan. A kormány milliárdokat elfolyató plakátkampányának ugyanis a Sláger FM volt a legnagyobb rádiós nyertese, és Radu Morar cége, a Trimedia éppen a vidéki rádiók reklámhelyeinek értékesítésével foglalkozik.

Andy Vajna júniusban indította el a Rádió 1-et, amelynek már a beharangozója is revánsot ígért, méghozzá a Csillagok háborújának fordulataival. „De 2012. január 31-én a sötét Simi-birodalom két zenegyilkos rombolója, a Muzsikbogyó és a Klasztalan totális háborút indított, és elhallgattatta az igazi mai slágereket” – utaltak Simicska rádióira, és azt is kilátásba helyezték, hogy a jövõben vidéki frekvenciák elnyerésével terjeszkednek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!