2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Másodfokon felmentették a fõvádlottakat Sukoró-ügybenForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-26 18:39:26
Címkék: Bihari hírek
A sukorói telekcsere ügyében másodfokon felmentették Tátrai Miklóst, az MNV volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a társaság egykori értékesítési igazgatóját is.

Felmentette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és a cég egykori értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot a Sukoró-ügy másodfokú tárgyalásán szerdán a Szegedi Ítélõtábla.

A táblabíróság az elsõ fokon különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezelés bûntettének kísérletében bûnösnek kimondott vádlottak esetében bûncselekmény hiányában hozott felmentõ ítéletet. Császy Zsoltot a magánokirat-hamisítás vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel a bíróság. Az ügyész az elsõ- és a másodrendû vádlott esetében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerõs.

Az ítélõtábla az elsõfokú ítéletet helyben hagyva jogerõsen felmentette Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslõt. A táblabíróság V. Bálint ügyvédet – az elsõ fokon kiszabott büntetést enyhítve – kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélte, amely az összesen 360 ezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik.

Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött – egy Sukorón tervezett kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötõdõ – telekcsere-szerzõdést egy külföldi befektetõi csoport képviselõjével, Joav Blum izraeli–magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Fõügyészség emiatt 2009 áprilisában nyomozást indított.

A Fõvárosi Ítélõtábla 2011. június 13-án jogerõsen semmisnek mondta ki a szerzõdést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A vádirat szerint a beruházással összefüggõ telekcsere-szerzõdés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

A Szolnoki Törvényszék tavaly szeptemberben elsõ fokon 4 év börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, Császy Zsolt pedig 3 év 6 hónap börtönt kapott. A bíróság az elsõ- és a másodrendû vádlottat – tettesként, illetve bûnsegédként – különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezelés bûntettének kísérletében mondta ki bûnösnek. Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslõt felmentették. V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélték, amely az összesen hatszázezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik.

Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezetõ bíró szerdán az MNV Zrt. korábbi vezetõit felmentõ másodfokú ítélet mintegy kétórás indoklása során kifejtette, a vádlottak a telekcserével kapcsolatos döntés során joggal tartották szem elõtt az állam érdekét, és érezték fontosnak a beruházás megvalósulását, amely 1,3 milliárd euró tõkebefektetéssel, munkahelyek teremtésével kecsegtetett. A vádlottak megalapozottan jutottak arra a következtetésre, hogy döntésükkel az állami vagyonban nem hogy kárt okoznának, hanem azt gyarapítják.

Az illetékesség hiányával kapcsolatos védõi és vádlotti kifogásokkal kapcsolatban a bíró leszögezte, elsõfokú bíróság kijelölése esetén fellebbezések ügyében a területileg illetékes másodfokú bíróság jár el.

Gyurisné Komlóssy Éva részletesen kitért az elsõfokú eljárás során történt eljárásjogi szabálysértésekre, és kifejtette, azok egyike sem indokolta az ítélet hatályon kívül helyezését, azok orvosolhatók voltak másodfokon.

A táblabíróság szerint ugyanakkor az elsõfokú ítélet részben megalapozatlan, a Szolnoki Törvényszék a tényállást hiányosan, helyenként iratellenesen állapította meg, és az ítélet indoklási kötelezettségének sem tett mindenben eleget. A tanácsvezetõ bíró kitért arra, hogy a törvényszék – figyelmetlenségbõl vagy leírási hiba miatt – tanúvallomások egyes részleteit az elhangzottakkal ellentétesen jegyzõkönyvezte. Az elsõfokú bíróság a bizonyítékok egy részét is iratellenesen értékelte, és téves következtetéseket vont le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!