2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A KDNP újra bevezetné a szabad vasárnapotForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-26 18:51:39
Címkék: Bihari hírek
Még idén benyújtja a KDNP azt a törvénymódosító javaslatát, ami garantálná a havi két szabad vasárnapot. A vasárnapi boltzár kormányzati visszavonása után is ragaszkodnak a kereszténydemokraták a mostaninál több szabad vasárnaphoz, egy szakszervezet már támogatja is.

Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzést írna elõ az a törvénymódosító javaslat, amelyet a KDNP az év végéig a parlament elé terjeszt – írja a Magyar Idõk a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetére hivatkozva.

 

Bubenkó Csaba, az érdekképviselet elnöke azt mondta: óriási a felháborodás a dolgozók körében, akikre azt kényszerítik, hogy november végéig vegyék ki idei szabadságaikat, mivel decemberben minden munkaerõre szükség van a létszámhiányos boltokban.

 

Aláírásgyûjtést indít a szakszervezet

Mint mondta, aláírásgyûjtést indítanak, mert a vállalatok kihasználják, hogy nem védi piacszabályozás a munkavállalókat. Azt akarják elérni, hogy a kötelezõ vasárnapi munkavégzés tilalmának feloldása után is biztosítottak legyenek a szabad hétvégék. Azt is
szeretnék, hogy december 24-ét is nyilvánítsák a családok ünnepének, és ne kelljen akkor a fogyasztást szolgálni.

Az érdekképviselet elnöke bírálta emellett, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támadja a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását, amit egyébként Orbán Viktor miniszterelnök személyesen ígért meg nemrég, a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén.

 

A KDNP megígérte: megcsinálják

A szabad vasárnappal kapcsolatos törvénymódosító javaslat benyújtása aligha meglepetés a KDNP-tõl, hiszen Harrach Péter, a párt frakcióvezetõje még szeptemberben, az Origónak adott interjúban arról beszélt: a törvényben biztosított havi egy szabad vasárnap helyett kettõt javasolnak. Szerinte ez fontos kérdés, és a parlamenti többség meghozza a megfelelõ döntést.

 

Még ennél is többet mondott a nyár végén a KDNP elnöke. Akkor Semjén Zsolt arról beszélt, hogy visszaállítaná és kiterjesztené a vasárnapi boltzárat, és reményét fejezte ki, hogy ezt a kezdeményezést a szakszervezetek is a zászlajukra tûzik.
Hozzátette: a szabad vasárnap ellen felhozott gazdasági érvek alaptalanok voltak, a dolgozók csak jól jártak vele.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!