2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Meddőséget okozhat a zikavírusForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-04 18:52:54
Címkék: Bihari hírek
Egereken végzett kutatások során a zikavírus tartós károsodást okozott a hímivarszervekben: a fertőzött állatok heréi összezsugorodtak, csökkent a nemi hormonok termelése, és termékenységük is romlott, írja az MTI.

A Nature című szaklapban Michael Diamond, a washingtoni Saint Louis Egyetem tudósa arról számolt be, hogy egyelőre csak egereknél találtak ilyen hatást, de az eredmény aggasztó, így tanulmányozni kell, hogy emberek esetében is lehet-e ilyen hatása a kórokozónak.

Az Afrikából származó, de tavaly Dél-Amerikában elterjedt, szúnyogok terjesztette vírusról eddig az derült ki, hogy kóros kisfejűséget okozhat csecsemőknél, felnőtteknél pedig idegrendszeri szövődményei is lehetnek.

Korábban bizonyították már, hogy a vírus a spermában hat hónapig is életképes maradhat, de egyelőre keveset lehet tudni arról, milyen hatással van a kórokozó a herékre. A fertőzött egerekben azt vették észre, hogy három hét után a herék eredeti méretük tizedére mentek össze, belső szerkezetük pedig szinte teljesen megsemmisült.

"A vírus olyan sejteket támad meg, amelyek nem képesek regenerálódni" - mutatott rá Diamond arra, hogy miért jelent ez tartós terméketlenséget. Kimutatták, hogy a kísérletben megfertőzött egerek csak negyedannyi esetben tudtak sikeresen nőstényeket megtermékenyíteni, mint egészséges fajtársaik.

Eddig ez az egyetlen ismert vírus, amely akut meddőség tüneteit képes előidézni

- figyelmeztetett Kelle Moley, a tanulmány társszerzője, aki termékenységi szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!