2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Csak 2 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévbenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-19 20:56:17
Címkék: Bihari hírek
A második negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a GDP, amelyet a mostani jelentésben vizsgált felül a KSH a korábban közölt 2,6 százalékról.

A felülvizsgálat eredményeként az első féléves GDP-növekedés üteme 2 százalékosra emelkedett a korábbi 1,9 százalékról. A jelentés szerint az ipar teljesítménye stagnált a harmadik negyedévben. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság járult hozzá, míg az építőipar továbbra is mérsékelte a növekedést. A naptárhatás kiszűrésével 1,8 százalékos volt a gazdasági növekedés az első negyedévi 1,1 illetve a második negyedévi 2,5 százalék után.

 

Az egyéb egyedi tényezőktől is megszűrt, úgynevezett szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott volumenindex 1,4 százalékos, a kiegyensúlyozás előtti adat pedig 1,8 százalékos növekedést mutat. A valós gazdasági folyamatokat ebben az évben - kivételesen - a kiegyensúlyozottnál jobban reprezentálják a kiegyensúlyozás előtti adatok, jegyezte meg a KSH.

Az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévi 1 százalékos növekedés és az első negyedévi 0,7 százalékos csökkenés után a szezonálisan és naptárhatással korrigált első becslés szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!