2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újra sikkes lett a magyar állampolgárságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-21 18:11:17
Címkék: Bihari hírek
Úgy néz ki, hogy megindult a roham a letelepedési kötvényekért, amiknek a megszüntetéséről egy ideje már szó van, mivel szeptemberben és októberben is 58 külföldi vett magyar állampolgárságot ilyen módon - írja az Mno.hu.

Mivel azonban a külföldiek befizetése és az állampapír lejegyzése között bő másfél hónap is eltelhet, azt csak a novemberi és decemberi számokból lehet tudni, hogy pontosan mekkora vásárlási rohamot váltott ki a konstrukció megszűnésének híre.

A lap úgy tudja, hogy a kínai ügynökségek nem győzik befogadni a kérvényeket, olyan sokan akarnak még az utolsó pillanatban venni az olcsó és gyors magyar kötvényekből.

Hivatalosan azért akarja a kormány eltörölni ezt a konstrukciót, mert a három nagy hitelminősítő közül utolsóként itt befektetésre ajánlott kategóriába kerül majd a magyar állampapírok minősítése, így olcsóbban tud az állam pénzügyi forrásokhoz jutni. Valójában viszont elválaszthatatlan ez a történet attól, hogy a Jobbik ennek a kötvények kivezetését nevezte meg feltételként ahhoz, hogy támogassa a kormány betelepítéses alkotmánymódosítását

A statisztikák alapján azonban az látszik, hogy a kötvény egyébként sem annyira népszerű már, mint korábban: idén januártól októberig csak 675 külföldi vett részt a programban, ami 33 százalékos esés a 2014. év hasonló időszakához képest, amikor is októberig 998 kötvény kelt el. Az mindenesetre nem arra utal, hogy a kormány már régóta fontolgatta a kivezetést, hogy nyáron pedig még egyszerűsítették is a programot néhány bürokratikus akadály eltörlésével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!