2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mi lesz, ha Trump szétbarmolja 12 ország együttműködési rendszerét?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-22 17:31:20
Címkék: Bihari hírek
A japánok szerint Washington nélkül nem megy. A kínaiak viszont máris jelentkeznének a megüresedő vezető szerepre. De miről is van szó?

Az USA nélkül nincs értelme a szabadkereskedelmi szerződésnek. Ezt hangsúlyozta Abe Sinzo japán miniszterelnök, amikor értesült Donald Trump bejelentéséről: januárban az új elnök egyik első intézkedése lesz, hogy kilép a TPP-ből – írja a Reuters. Az ázsiai és csendes-óceáni államok szabadkereskedelmi szerződését 12 ország fogadta el: az USA, Kanada, Mexikó, Chile és Peru az amerikai kontinensről, Brunei, Japán, Malajzia és Szingapúr, valamint Vietnam Ázsiából. Óceániából: Ausztrália és Új-Zéland. Trump a választási kampány idején hangsúlyozta: visszahozza az amerikai befektetéseket az USA-ba. Elsősorban Kínát és Mexikót vádolta azzal, hogy amerikai munkahelyek ezreit szerezték meg. Csakhogy Kína nem tagja a TPP-nek! Azt épp vele szemben hozták létre.

Hszi Csin-ping kínai elnök rögtön meg is tette a maga ellenjavaslatát: Kína körül jöjjön létre az új szabadkereskedelmi övezet, Mi a szabadkereskedelem mellett vagyunk. Nem akarjuk bezárni az ajtót – hangsúlyozta a világ második gazdasági nagyhatalmának vezetője. Kétlépcsős javaslata szerint először csak gazdasági együttműködési övezet jönne létre. Ebben a szakaszban még megmaradna a vámok nagy része, de azokat jelentősen csökkentené – írja a francia Le Figaro. Ezt a szakaszt követné a szabadkereskedelmi szerződés, melyet Donald Trump elvet.

Malajzia máris érdeklődést mutatott a kínaiak javaslata iránt. Ausztrália kormányfője szintén kedvezően nyilatkozott: az első szakasz megfelel nekünk, hiszen a vámok megmaradnának, csak a mértékük csökkenne. Új-Zéland miniszterelnöke kajánul azt javasolta Limában: az új szabadkereskedelmi szerződést nevezzék el anti-Trump megállapodásnak.

Peking egyébiránt már korábban közölte Washingtonnal: ha Trump kereskedelmi háborút indít, akkor elkerülhetetlen a válaszcsapás. Hszi Csin-ping kínai elnök szemmel láthatóan beérné azzal, ha az USA helyére kerülhetne a szabadkereskedelmi övezetben. Abe Sinzo japán miniszterelnök szerint ez nem reális várakozás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!