2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Okoskerítés jöhet a határon, elkészült egy 10 kilométeres mintaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-26 11:53:51
Címkék: Bihari hírek
Tíz kilométer hosszan elkészült a kettős védvonal a magyar-szerb határon - hangzott el a köztévé hétfő esti Híradójában. Az új kerítést a teljes elkészülte után kamerákkal látják el, így okoskerítés lesz a határzárból.

A biztonsági határzárat kiegészítő második kerítés mintaszakasza, amelyet a büntetés-végrehajtás épített, Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg - hangzott el a tudósításban.

A megerősített műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, itt fut az úgynevezett manőver út is.

Ha továbbépítik, a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az úgynevezett okoskerítés teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon - tették hozzá.

Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amelyek jelzik, ha valaki hozzájuk ér.

A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint az okoskerítés kiváltja az élőerő egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése. Hosszabb távon mindenképpen megtérül a hatása - tette hozzá.

A biztonsági határzár megerősítéséről augusztusban beszélt először a miniszterelnök. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!