2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nagyot léphet a magyar gazdaság jövőreForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-26 12:00:42
Címkék: Bihari hírek
A jövő évtől érdemi, pozitív lökést adhat a gazdaságnak a járulékcsökkentés. A kedden megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a mostani, évi 2-3 százalékos bővülés után a magyar gazdaság átlépjen egy 3-5 százalékos növekedési sávba - mondta Varga Mihály A vám- és adószakmai együttműködés továbbfejlesztésének új irányai nemzetközi konferencián.

Varga Mihály kedden jelentette be, hogy megállapodtak a jövő évi bérmelésről a szociális ágazat minden képviselőjével
Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

Az idén - minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül - eddig mintegy 7 százalékkal nőttek a reálbérek, a következő két évben a béremeléseket a kormányzat a munkáltatói járulékok csökkentésével is támogatja - mondta a miniszter.

Ennek köszönhetően a munkáltatói járulékok jelentős - két év alatt 7,5 százalékpontos - csökkentése mellett jövőre a vállalkozások egységes 9 százalékos társasági adójával az Európai Unió élvonalába kerül az ország, az adó- és járulékcsökkentéssel erősödik Magyarország versenyképessége, mondta a tárcavezető.

 

Az adó- és vámhatóságok szervezeti integrációja általános európai tendencia, Magyarországon 2011-ben egyesítette a kormány az addig külön működő adó- és vámhatóságot. Ezzel egy szervezetbe került az állami adóhatósági, vámhatósági, valamint a pénzügyi nyomozói tevékenységek ellátása.

A miniszter jelezte: az adóelkerülés, a feketegazdaság, és az adócsalás elleni harcban Magyarország sikeresen bevezette és alkalmazza az on-line pénztárgépeket, és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, az ekáer bevezetése is eredményes volt, olyannyira, hogy az ekáer, mint újdonság, jelentős érdeklődést váltott ki más országok adóhatóságainál.

 

A növekvő adóbevételek ahhoz is hozzájárultak, hogy a  2010-es 7-7,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány tavaly már 1,7 százalékra csökkent - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, az ekáer mindezek mellett az adó- és vámterület eredményes és hatékony együttműködését is igazolja.

Kunio Mikuriya, a Vám Világszervezet (VVSz) főtitkára beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy nemzetközi szinten az adóhatóságok és vámszervek között magas szintű adatcsere valósuljon meg, mert ez hozzájárul a hatóságok minél hatékonyabb fellépéséhez.

A VVSz főtitkára kiemelte: a vámszervek egyre nagyobb szerepet kapnak a tiltott eszközök, mint például a fegyverek, vagy a kábítószer nemzetközi kereskedelmének felderítésében, megakadályozásában, illetve a nemzetközi terrorizmus erősödésének időszakában fokozottan kel ügyelniük az állampolgárok védelmére, és ebben együtt kell működniük a rendőrséggel is.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!