2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Nincs EU-s pénz, nincs beruházásForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-28 20:32:28
Címkék: Bihari hírek
Még mindig gyengélkednek a beruházások: a KSH friss adatai alapján az idei év harmadik negyedévében nemzetgazdasági beruházások szintje 9,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az év első három negyedévében így eddig is összesen 14 százalékkal estek vissza a beruházások, viszont az azért pozitívum, hogy az előző negyedévhez képest 2,7 százalékkal javult a teljesítmény.

Kilenc nemzetgazdasági ágban csökkent a beruházások szintje, a legnagyobb mértékben (79 százalék) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban, aminek oka az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejeződése. Hasonló volt a helyzet a szállítás és raktározás alágban, ahol 31 százalékkal zuhantak a beruházások.

Az EU-forrásból fedezett fejlesztések 2015. végi befejeződésével csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátáságban (73 százalék), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (41 százalék), valamint az oktatásban (23 százalék). Mindez azért fontos, mert elég nagy kérdőjel egyelőre, hogy mire lesz képes a magyar gazdaság EU-s pénzek nélkül 2018 után.

Voltak ugyanakkor olyan iparágak is, ahol javult a beruházási trend: a feldolgozóiparban 15,2; a mezőgazdaságban csaknem 35; a kereskedelemben pedig csaknem 15 százalékkal nőttek a beruházások.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!