2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Soha nem volt még ilyen kevés munkanélküli MagyarországonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-02 22:15:09
Címkék: Bihari hírek
Magyarországon még soha nem dolgoztak ilyen sokan és soha nem voltak ilyen kevesen a munkanélküliek, legalábbis a rendszerváltás első évei óta biztosan nem.

A KSH friss adatai szerint ugyanis az utóbbi hónapokban tovább csökkent a munkanélküliségi ráta, sőt soha nem volt még ilyen alacsony az értéke. A KSH adatai szerint augusztus és október között 4,7 százalékon állt a munkanélküliség, ami negatív rekordnak számít.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 71 ezerrel csökkent a munkakeresők száma, most a KSH szerint 219 ezren vannak, akik munkát keresnek, de nem találnak. A Portfolio.hu viszont azt írja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyéni regisztráción (és nem becslésen) alapuló nyilvántartott álláskeresői statisztikája ugyanebben az időszakban a KSH-nál többet, 280 ezer álláskeresőt tartott számon, de ez is rekord alacsonynak számít.

Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta is tovább növekedett, egy év alatt 148 ezren találtak melót az elsődleges munkaerőpiacon. Ez azt jelenti, hogy ma 4,4 millió magyarnak van bejelentett és ismert munkahelye, bár közülük 221 ezer közfoglalkoztatott, 115 ezren pedig külföldi munkahelyre ingáznak, tehát valójában 4 millióan és 68 ezren dolgoznak itthon az elsődleges munkaerőpiacon.

Tehát egyfelől az adatok tényleg jók, másfelől azonban továbbra is igaz, hogy a közmunka erősen javítja a hivatalos számokat, még ha a közfoglalkoztatottak száma valóban csökken is.

Ha azt nézzük, hogy hányan voltak gazdaságilag aktívak Magyarország, szintén számottevő növekedést látni, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a népességszám csökkent. Azonban itt is igaz, hogy ha a közmunka hatásait kivonjuk, akkor már kevésbé rózsás a kép, bár az utóbbi egy-két évben már nem innen, hanem a rendes munkaerőpiacról jött a növekedés.

Mindenesetre az tény, hogy 1992, tehát a szocialista kvázi-közmunka leépítése óta nem volt olyan magas a gazdaságilag aktívak aránya, mint most, azaz több magyar dolgozik, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Vélhetően egyébként ennél is jóval magasabb a foglalkoztatásban álló magyar állampolgárok száma, ugyanis ha beleszámolnánk azt az óvatos becslések szerint is több százezer magyart, aki külföldön dolgozik, akkor nyilván magasabb szám jönne ki, bár erről nincsenek hivatalos statisztikák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!