2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lázár: Brutálisan romlott a versenyképességForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-03 09:57:08
Címkék: Bihari hírek
Lázár János más kormánytagokra nem jellemző keménységgel kritizálta az uniós források hazai felhasználását, a korrupció mértékét és a versenyképességet az EU-s fejlesztésekről szóló csütörtöki kormányzati konferencián, amelyről a Portfolio tudósított.

Lázár szerint óriási a felelősség a kormányon a jelenlegi helyzetben, mert Európa bizonytalan helyzetben van, nehéz előre látni, mi lesz 2020 után, és Magyarország jövőbeli stabilitását a mostani fejlesztési ciklus megfelelő forrásfelhasználása alapozhatja meg. Ezért megpróbálják könnyíteni az EU-forrásokhoz való hozzáférést, a gazdaságfejlesztésre szánt források arányát 60 százalékra felvinni az előző ciklusbeli 15 százalék körülről.

Lázár ugyanakkor elismerte, hogy strukturális problémák vannak a pályáztatással, a Bizottság szerint a régió többi országával együtt Magyarországon is túl sok a magas korrupciós kockázattal járó egyajánlatos közbeszerezés. Emellett viszont szerinte "nem korrekt egy régió korruptságáról beszélni". Lázár a Bizottsággal folytatott vitákról azt mondta, Magyarország kompromisszumra törekszik, de el akar menni addig a falig, amelyet az uniós jogrendszer lehetővé tesz. Utóbbi kapcsán a sokat kritizált bőkezű előlegrendszerre, illetve a hazai cégeket támogató közbeszerzési eljárási folyamatokra is célzott.

A jelenlegi, 2014-2020-as ciklusról a miniszter elmondta, november 21-ig a 291 pályázati felhívás jelent meg 6746 milliárd forint összértékben, ez a teljes keret 75 százaléka. A tapasztalatok szerint a pályázatokra legalább 3-4-szeres túligénylés mutatkozik. Az eddigieken túl
még ezer milliárd forintnyi pályázati keretet szeretnénk kiírni idén,

2017. márciusra pedig a teljes 7 éves keretet hozzáférhetővé tennék a tervek szerint. A források hasznosulása terén Lázár is azonosított hiányosságokat, mint például az egészségügy és az oktatás teljesítménye.

Lázár beszédében nem próbálta szépíteni az ország leromlott versenyképességét. "Beszéljünk őszintén, Magyarország versenyképessége brutálisan romlott", mondta, és gyorsabb növekedést sürgetett, amire szerinte a 2017-2018-as időszakban meg is van a kilátás. Korábban Varga Mihály azt állította, a WEF versenyképességi rangsora, amelyen Magyarország mélypontra zuhant idén, nem mond el semmit a magyar állapotokról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!