2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Morgan Stanley: Magyarország évtizedekre befásulhatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-04 17:25:01
Címkék: Bihari hírek
A Morgan Stanley számításai alapján a Magyarország valószínúleg tartósan beragad a lassú növekedésével. Egészen pontosan 1,7 százalékos átlagos növekedést várnak tőlünk a követekző évtizedekre, amit az alacsony termelékenységünkkel magyaráznak, írja a Világgazdaság. Szerintük pedig így ezen érdemben nem is fogunk változtatni.

Lengyeleországgal és Csehországgal hasonlítottak össze minket, akiktől viszont lényegesen jobb teljesíményre számítanak. A lengyelektől 2,5 százalékos átlagos növekedést várnak, a csehektől átalgosan 2,3 százalékot. Igaz, hogy például a lengyeleknél már a válság előtt is kevésbé növekedtünk.

A mostani magyar kormány szerint 3 százalék körüli lesz a potenciális növekedés a következő években, ezt a Morgan Stanley hiteltelennek, pontosabban "túl ambiciózus célnak" tartja. SZerintük a legoptimistább forgatókönyvek és körülméynek esetén is átlagosan csak 2,7 százalékkal fog növekedni az ország.  Ehhez azonban például a beruházásoknál és termelékenységnél is el kéne tudni érnünk a válság előtti szintet.

Lengyelországban a kormány növekedési stratégiája a belföldi tőkére és a beruházásokra összpontosít, egyre inkább a magasabb minőségű, nagyobb hozzáadott értékű termelésre helyezné a hangsúlyt. A cseh gazdaságnál az autóipartól való függésüket emelték ki, ami elég kockázatos helyzetbe sodorta őket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!