2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Az adócsökkentés ellenére százmilliárdokat tud még kiszórni a kormányForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-04 17:37:12
Címkék: Bihari hírek
Idén egy százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, a már bejelentett év végi egyszeri kiadásnövelésekkel együtt is. A mostani adókönnyítések nélkül pedig jövőre egyensúlyban lett volna a költségvetés 2017-ben.

De a bevételkieséssel is hatalmas, 480 milliárd forintnyi mozgástér marad a 2017-es költségvetésben, a növekedés pedig kilő, és akár 3,9 százalékos is lehet jövőre – írja a Portfolio.hu az OTP Bank elemzése alapján.

A makrogazdasági prognózis legfontosabb eleme, hogy 2017-ben az adóbázis erőteljesen növekszik. A munkaerőhiányos helyzet felhajtja a bérek növekedését, ez pedig megdobja a fogyasztást és az inflációt. A kedvező 2016-os egyenlegnek és a 2017-ben várható erőteljes bér- és keresletnövekedésnek köszönhetően jövőre a költségvetés egyensúlyhoz közeli állapotban lett volna.

De még a járulékcsökkentéssel és a társasági adó lenyesésével is bőven marad majd tér további költekezésre, mert úgy számolnak, hogy a magasabb bérnövekedés és a magasabb fogyasztás adóbevételi többletet generál, ez pedig tompítja a bevételcsökkentés hatását.

Ráadásul az OTP azzal számol, hogy a költségvetési lazítás jövőre jelentősen megtámogatja a növekedést, így 3,9%-kal bővülhet a gazdaság jövőre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!