2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Folytatódik az olajár meredek emelkedéseForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-16 17:52:02
Hétfőn reggel rövid időn belül újabb 5 százalékot emelkedett a nyersolaj világpiaci ára, miután szombaton a nemzetközi olajkartell, az OPEC megállapodott egy tucatnyi nem OPEC-tag olajtermelő országgal is a kitermelés csökkentéséről.

Az OPEC napi 1,2 millió hordós, az OPEC-en kívüli államok – élükön Oroszországgal – további 558 ezer hordós kitermeléscsökkentést vállaltak. A lépés célja az volt, hogy a kínálat szűkítésével növeljék az olaj árát, ami a Portfolio híre alapján egyelőre be is jött: rövid időn belül közel 10 dollárral nőtt az olaj hordónkénti ára, az amerikai WTI hordója elérte az 54 dollárt.

A paktum fél évig lesz életben, ám elemzők szerint közép- és hosszú távon egyáltalán nem biztos, hogy lesz bármiféle komolyabb hatása, mert egyrészt még mindig túltermelés van a piacon, másrészt az olaj napjai meg vannak számlálva.

Rövid távon viszont már most látszik a benzinkutaknál, hogy megugrott a két éve alacsony olajár, úgyhogy ezen a télen várhatóan drágább lesz majd tankolni. Na meg sok minden máshoz is mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni, hiszen az üzemanyagárak emelkedése drágít minden olyan terméket, amit szállítani kell, olyan termékből pedig elég kevés van, amit nem kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!