2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Süllyed a világtérkép-sziget Dubajnál?Forrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-03 18:13:10
Süllyed a világtérképet lemásoló mesterséges szigetcsoport Dubaj partjainál, legalábbis a NASA friss felvételei erre engednek következtetni. Az építtetõ cég szerint meg nem.

A NASA mûholdas képein, illetve a nemzetközi ûrállomás legénysége által készített felvételeken úgy tûnik, gondok vannak a Dubaj partjainál becslések szerint 15 milliárd dolláros költségvetéssel felépített mesterséges szigetcsoporttal, a World Islandsszel. A – többé-kevésbé – a Föld térképét formázó, 300 szigetbõl álló építményben az utóbbi idõben több sziget formája is megváltozott, néhány összeolvadt, mások pedig elsüllyedni látszanak.

A parttól négy kilométerre, egy mesterséges lagúnában létrehozott, összesen 54 négyzetkilométeres szigetcsoport építése 2003-ban kezdõdött azzal a céllal, hogy a világ legfényûzõbb, exkluzív luxushoteleit és magánbirtokait alakítsák ki rajta. Több mint 320 millió köbméter homokot mozgattak meg az építkezés során a szigetek felépítéséhez, és 37 millió tonna sziklát a szigeteket körülölelõ hullámtörõ gátak felhúzásához.

A gát építése 2008-ban befejezõdött, ekkorra a szigetek 70 százalékára már volt befektetõ, vagy vásárlójelölt. A Dubajt is elérõ válság miatt azonban elhalkult a World Islands körüli nagy felhajtás, és 2009 tavaszán az építkezést fel is függesztették. Az építtetõ Nakheel Properties egyébként az 59 milliárd dolláros adóssága elõl menekülõ Dubai World holding tulajdonában van.

A NASA képeinek nyilvánosságra hozatala után reagált a Nakheel is: a cég közleménye szerint szó sincs süllyedésrõl, a szigetek összeolvadása és megváltozott alakjuk szándékos, és a vásárlóik kifejezett kérésére történt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!