2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tavaly is amerikai cégek adták el a legtöbb fegyvertForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-29 12:42:01
Címkék: Bihari hírek
Az Egyesült Államok adta el a legtöbb fegyvert 2015-ben: nagyjából a világ összes fegyverbizniszének felét ütötték nyélbe amerikai cégek, amivel összesen 40 milliárd dolláros forgalmat hoztak össze. A legnagyobb fegyverkereskedők listáján Franciaország lett a második 15 milliárdos forgalommal - derül ki az amerikai kongresszushoz tartozó független kutatóintézet, a Congressional Research Service kutatásából, amiről a New York Times számolt be.

A tanulmányból az is kiderül, hogy 2015-ben újra a fejlődő országok voltak a legnagyobb vevők a globális fegyverpiacon. Katar összesen 17 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket tavaly, Egyiptom 12 milliárd, Szaúd-Arábia pedig 8 milliárd dollár értékben vásárolt be. Az alábbi ábrán a listát Egyiptom vezeti, és Katar rajta sincsen, aminek az az oka, hogy a lista nem 2015-ben megkötött szerződések, hanem a konkrétan kiszállított fegyverek értéke alapján lett összeállítva.

Miközben a fegyveres konfliktusok és a terrortámadások száma tavaly nem csökkent érdemben, a fegyverleadások összességében valamelyest visszaestek 2014-hez képest, ugyanis 2015-ben 80 milliárd dollárra esett vissza a globális fegyverpiac forgalma az egy évvel korábbi 89 milliárd dollárról. Mind az amerikai, mind pedig a francia cégek nagyobb külföldi forgalmat bonyolítottak ugyanakkor tavaly, mint tavalyelőtt.

Az intézet éves beszámolója számít a legátfogóbb hozzáférhető éves elemzésnek a globális fegyverpiacról. A jelentésben a számokat inflációval korrigálják, így az éves adatok összehasonlíthatóvá válnak. Catherine A. Theohary, a tanulmány szerzője a részben a globális gazdaság alacsonyabb növekedésével magyarázza a forgalom 2015-ös visszaesését. Theohany szerint mivel sok országban voltak gondok a költségvetéssel, ezért sokszor az országok csak a meglévő hadi kapacitásaik felújítására volt pénzük.

Oroszország fegyvergyártóinak is kicsivel rosszabb volt a forgalma 2015-ben, ugyanis amíg 2014-ben 11,2 milliárd dollár értékben adtak el a termékeikből, egy évvel később csak 11,1 milliárd dollárnyi forgalom jött össze. Kína viszont 3-ról hat milliárd dollárra növelte a forgalmát.

Az amerikai cégek 2015-ben Szaúd-Arábiával, Irakkal, Katarral és Dél-Koreával üzletetek a legtöbbet. Ebből a körből Szaúd-Arábia, Katar, Dél-Korea, Pakisztán, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok és Irak vette a legtöbb fegyvert. Az USA, Franciaország, Oroszország és Kína után Svédország, Olaszország, Németország, Törökország, Anglia és Izrael adta el a legtöbb fegyvert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!