2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nem sokat spóroltunk novemberbenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-07 17:57:27
Címkék: Bihari hírek
A kiskereskedelmi forgalom novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A forgalom jelentősen megélénkült az októberi 2,6 százalékos növekedés után. Az év első tizenegy hónapjában szintén 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Novemberben is a nem élelmiszer-kiskereskedelem 8,1 százalékos emelkedése húzta a növekedést az októberi 4,4 százalék után. Az élelmiszerüzletek forgalma 2,1 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-fogyasztás 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az októberi 1,2 százalékos ütemet követően, amelyben a jövedékiadó-emelés miatt szeptemberre előrehozott tankolások is szerepet játszottak.

Az év első 11 hónapjában 7,2 százalékkal nőtt a nem élelmiszer- jellegű termékek eladása és 5,1 százalékkal az üzemanyag fogyasztás. Az élelmiszer kiskereskedelem volumene 2,7 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi forgalom novemberi részletes adatait január 25-én közli második becslése alapján a KSH. Az élelmiszerüzletek forgalma 2,1 százalékkal nőtt.

 

Az üzemanyag-fogyasztás 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az októberi 1,2 százalékos ütemet követően, amelyben a jövedékiadó-emelés miatt szeptemberre előrehozott tankolások is szerepet játszottak.

Várt felett a kiskereskedelem bővülése

Az adatok határozott gyorsulást mutatnak az előző havi 2,6 százalékhoz képest, mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az év során hasonló mértékben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt, így 2016 éves átlagában 4,7 százalékos növekedésre számítunk a tavalyelőtti 5,8 százalékos növekedés után.

Tavaly a 6 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja csökkentése is támogatta a fogyasztás növekedését, mivel a nettó reálbérek 7 százalék feletti mértékben nőttek.

Idén tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése és meghaladhatja az 5 százalékot is - mondta az elemző.

 

A kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztő részletei is.

Szintén a fogyasztás és a kiskereskedelem bővülését segíti a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása – közölte Suppan Gergely.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!