2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Így dúl a vállalkozói kedv MagyarországonForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-07 18:05:20
Címkék: Bihari hírek
Tavaly is csökkent a működő cégek száma, ennek üteme viszont lassult. 2016-ban már mindössze 1,13 százalékkal mérséklődött a vállalkozások száma ami, 0,6 százalékpontos javulás a 2015-ös 1,74-hez képest. Pozitívum, hogy a cégmegszűnések számának visszaszorulása mellett a cégalapítási kedv javult, ám még így is minden új cégre csaknem 2 megszűnő jut. A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből az is kiderül, mely szektorok voltak a legnépszerűbbek az új cégek körében.

A 2015-ös cégalapítási mélypontot követően némileg növekedett az új cégek száma 2016-ban Magyarországon. Az 5 százalékos növekedésnek köszönhetően a tavalyi évben 1300-zal több új cég alakult, mint 2015 folyamán, ám a 2016-os szám még így is elmarad a 2014-es 30 ezertől.

Kevés új cég alakult

Az elmúlt tíz éves periódust vizsgálva a tavalyi volt a második leggyengébb év az újalapítású cégek számának tekintetében, míg a legtöbb vállalkozás 2011-ben, 2008-ban valamint 2010-ben kezdte meg működését. A tavalyi év második és utolsó negyedéve mutatkozott különösen aktívnak, hiszen az új cégek száma ekkor nemcsak 2015, hanem 2014 azonos időszakait is túlszárnyalta. Bár az év első negyedévében is több mint 6600 új céget regisztráltak, ez mindössze fél százalékkal haladja meg 2015 első negyedéves teljesítményét, míg a 2014-es év azonos időszakára vonatkozó értéknek mindössze kétharmadát teszi ki.

2015-höz képest elsősorban az ipar, valamint a szolgáltatószektor népszerűsége növekedett, előbbiben csaknem ezerrel több új céget regisztráltak 2016-ban, de az utóbbiban is 850-nel növekedett az új cégek száma. Persze kivételek ezekben a szektorokban is akadnak. A textiliparban 25, a papíriparban 14, a vegyiparban 10, míg a fafeldolgozásban 3 százalékkal csökkent a 2016-ban induló vállalkozások száma. A szolgáltató szektorban újonnan alapított vállalkozások száma a közigazgatás és védelem terén 27, az oktatás terén 6, míg az egészségügy terén 3 százalékkal mérséklődött a tavalyi év folyamán.

A legtöbb új vállalkozás a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet illetve az építőipart választotta fő profiljául, olyannyira, hogy csaknem minden negyedik induló cég ezen tevékenységek valamelyikét jelölte meg főtevékenységként. Továbbra is sok új cég választja a kis- vagy nagykereskedelmi tevékenységet, ám számuk 2015-höz mérten 8, illetve 11 százalékkal csökkent. Az ingatlanokkal foglalkozó új cégek száma 19 százalékkal növekedett a tavalyi évben, ezzel az ötödik legnépszerűbb tevékenység lett az új vállalkozások körében.

Csökkent a működő cégek száma

A működő vállalkozások száma 2016-ban tovább csökkent, ám jó hír, hogy a csökkenés üteme 1,1 százalék körüli értékre mérséklődött. A cégszám csökkenésének hátterében tavaly már egyértelműen a megszűnt társaságok továbbra is magas száma állt, míg a korábbi években a megszűnések mellett az új cégek számának folyamatos visszaesése is fontos mozgatórugója volt a romló tendenciának. A cégmegszűnések száma 2016-ban közel 5,7 százalékkal csökkent, így – a 2015-ös 52 ezer helyett – mindössze 49 ezer vállalkozást töröltek a cégjegyzékből.

 

A bejegyzett cégek száma a kommunális tevékenységet végző vállalkozások körében növekedett a legnagyobb mértékben, több mint 10 százalékos emelkedést követően 3600 vállalkozás folytatja ezt a tevékenységet, míg közigazgatási és védelmi tevékenységet végző vállalkozások száma 2 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Több mint 3 százalékkal csökkent viszont a textilipari, a nagykereskedelmi és a papíripari cégek száma, míg a fefeldolgozó és gumigyártó cégek száma több mint 2 százalékkal lett kevesebb.

Jelentős régiós eltérések

A cégszámok alakulását megyei viszonylatban vizsgálva Nógrád megye kivételével mindenhol csökkenés történt. A legnagyobb visszaesés még mindig Komárom-Esztergom megyében mérhető, ahol közel 4 százalékkal kevesebb társaság működik most, mint egy évvel korábban. Fejér, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 2 százalékkal kevesebb bejegyzett cég működik. Sokat javult a helyzet Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ugyanis ezeken a területeken egy év alatt kevesebb, mint felére mérséklődött a cégszámok csökkenése. A legkisebb cégszám-csökkenés Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Baranya megyében (0,15, 0,22 valamint 0,31 százalék) történt 2016-ban.

Továbbra is magas a megszűnő cégek száma, ami arra enged következtetni, hogy az idei évben tovább mérséklődik majd a működő vállalkozások száma, ugyanakkor a cégalapítási kedv javulásának köszönhetően a csökkenés ütemében további lassulás várható. A csőd, felszámolási és kényszertörlési eljárások számában tapasztalható visszaesés is előrevetíti, hogy a magyar gazdaság tisztulási folyamata a vége felé közeledik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!