2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Atomtemetõ a Balti-tengerbenForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-04 19:35:49
Oroszország leselejtezett radioaktív és vegyi fegyvereket süllyesztett el titokban a Balti-tengerbe a 90-es évek elején. A svéd kormány néhány éve tudomást szerzett a dologról, de eltussolta az ügyet.

Moszkva a Szovjetunió összeomlása után, 1991 és 1994 között, a felszámolásra ítélt lettországi (karostai) haditengerészeti támaszpont kimustrált nukleáris és vegyi fegyvereivel szennyezte a balti államok és Svédország között elterülõ Balti-tenger vizeit - hangzott el a svéd állami televizió tényfeltáró mûsorában.

A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó tévémûsor szerint az oroszok Gotland szigetétõl keletre, svéd vizeken süllyesztették el a fegyvereket. Az akciókra mindig éjszaka került sor.

 

A svéd kormány már 1999 végén, 2000 elején tudomást szerzett az esetrõl. Azonban úgy ítélte meg, hogy túl sokba kerülne a különösen veszélyes anyagok felkutatása és kiemelése, ezért szõnyeg alá söpörte az ügyet. A hatóságok még arra sem vették a fáradságot, hogy pontosan körülhatárolják az érintett tengerrészeket.

Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag nagyon felizgatta magát az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!