2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Januártól lefogyok, sportolok: akik nagyot kaszálnak a fogadalmakonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-08 11:31:28
Címkék: Bihari hírek
Megrohamozzák az edzőtermeket és uszodákat azok, akik megfogadták, hogy az új évben többet fognak sportolni, hogy aztán a lelkesedés január közepére elszálljon. Utána csak a strandszezon előtti pánikban térnek vissza, de addig is hatalmas üzletet jelentenek.

Ön is megfogadta, hogy az új évben egészségesebben próbál élni? Többet fog mozogni, és végre belevág abba az edzésbe, amit a nyár óta halogatott? Nincs egyedül. Az edzőtermek, uszodák, de még a jéghidegben is népszerű szabadtéri futóútvonalak is megtelnek január elején, egyre többen töltenek le futóapplikációkat, sokan bevásárolnak az egészséges életmódhoz – hogy aztán a hónap végére szinte mindenki eltűnjön, aki most annyira lelkes.

 

ember végre elkezd rendszeresen sportolni – ami még akkor is meglátszik az edzőközpontok forgalmán, ha sok felmérés szerint a fogadalmak közel négyötödéből végül semmi nem lesz. Nem meglepő, hogy a legnépszerűbbek ilyentájban azok a helyek, ahol zárt térben lehet mozogni. Edzőtermek, fitneszstúdiók, és persze uszodák is arról számoltak be, hogy az év első napjaiban rendszerint a decemberi másfélszeresére, de jobb napokon akár a duplájára is ugrik a forgalmuk. Visszatérnek persze azok is, akiknek a karácsony előtti rohanásban semmi idejük nem volt magukra, de a legtöbb helyen ilyenkor találkoznak azokkal a vendégekkel, akik az előző évben pár alkalommal már voltak ott, valamiért mégis feladták. Egy budapesti edzőteremben például, ahol 30 fős a befogadóképesség, azt mondták a kérdésünkre: ezekben a napokban állandó a telt ház, míg a karácsony előtti hetekben egyszerre sosem voltak bent 15-20-nál többen. A főváros egyik uszodájában pedig arról számoltak be: a kora reggeli nyitástól reggel nyolcig, amikor a legtöbben már elindulnak munkába, nagyjából ötvenen érkeznek, ami jókora növekedés a december közepi 30-as átlaghoz képest.

 

Csak a nyár közeledte ijeszt meg

A fő cél persze hosszú távon ott tartani őket. Bérletet ekkor még nem mernek venni a legtöbben, ezért az újévi lelkesedés a hosszabb távon mért bevételekben már nem látszik meg. Először általában január másodikán ugrik meg a forgalom, majd akkor, amikor elkezdődik az iskola, a szülőknek pedig akad egy kis idejük edzeni. Abban szinte teljes az egyetértés: a legtöbben nem bírják pár hétnél tovább, január utolsó hetére már visszaesik a látogatottság a korábbi szintjére, az újoncok nagyjából 95 százaléka pedig eltűnik. Amit persze nézhetünk úgy is: 5 százalékuk teljesíti a fogadalmát – és ez nem is rossz arány. A lelkesedés legközelebb április környékén tér vissza, amikor hirtelen sokan akarnak kétségbeesetten formába kerülni a strandszezonra.

 

Persze nem csak a kezdők vagy az újrakezdők szoktak újévi fogadalmat tenni. Sőt, azok, akik már hosszabb ideje sportolnak, de szeretnének szintet lépni, még náluk is fontosabb bevételi forrást jelentenek, már csak azért is, mert ők aligha fognak lemorzsolódni. A hobbifutók esetében például a BSI látványosan rásegít a fogadalmakra: náluk az áprilisi Vivicitta első nevezési határideje, amíg még sokkal olcsóbb regisztrálni, épp január 9-e. Kedden késő délutánig a félmaratoni távra már több mint 1600-an neveztek, azaz a tavalyi nyolcezres létszám ötöde már most megvan. De a személyi edzőkhöz is sokan fordulnak ilyenkor – igaz, őket a legtöbben mégis az ősz végén keresik fel, amikor vége a versenyszezonnak, és a már ekkor is aktívan sportoló ember eldönti, hogy egy évvel később már többet akar.

Rohamra készülnek a boltokban is

Nagyot kaszálnak a sportolókon ilyenkor azok az üzletek is, ahol különböző sportfelszereléseket árulnak. A decemberi aranykorszakot persze meg sem közelíti a januári forgalom és bevétel, de az év többi részéhez képest még így is jó időszaknak számít a mostani. Általános tapasztalat ezekben a boltokban: január első heteiben megrohamozzák őket azok a kezdők, akik lelkesen – gyakran túl lelkesen is – bezsákolnak szinte minden olyan kelléket, ruhát, oktató-DVD-t, ami már egy középhaladónak is bőven sok volna. Az egyetlen kivételnek a pulzusmérőket mondják, azt a legtöbben inkább még karácsonyra kapják.

Előbb érdemes sportolni, mint költekezni

Több szakértő szerint, ha valaki fogadalomból kezdene el sportolni, a kulcs az, hogy az elhatározás után három napon belül vágjon bele, és legalább három hétig akkor se adja fel, ha nem esik igazán jól neki. Nem véletlen ajánlják: ilyenkor érdemesebb egy kicsit türelmesnek lenni a vásárlással. Futni például tökéletesen lehet egy melegítőben és egy pár ezer forintos cipőben is, aztán ha rájön az ember, hogy ez a sport tényleg neki való, már bátran költekezhet. De azért ne lepődjünk meg, ha ezeket a tippeket nem egy boltban fogjuk elsőként hallani.

 

A forgalom persze nem csak a kezdők miatt marad magas ilyenkor. Általában ekkor érkeznek meg azok a boltokba, akik januárra vagy februárra terveznek síelést, és ehhez alaposan be kell vásárolniuk. A legnagyobb falatot egyértelműen ők jelentik a boltoknak, egy-egy vásárlással is több százezer forintot hagynak a pénztáraknál. De akik karácsonyra biciklit vagy más, személyes beállítást igénylő sporteszközt kapnak, szintén megdobják a januári forgalmat. Hirtelen megnő a kereslet ilyenkor a táplálékkiegészítők iránt is – és ugyan hivatalos adat erről nincs, de sokan állítják, hogy az illegális termékek piacán is megugrik a forgalom.

 

A költekezés magas fokát a síelők mellett igazán az ismerheti meg, aki elkezd biciklizni. Ezt ugyan már egy elfogadható, néhány tízezer forintos beszállóárnál el lehet indítani – 40 ezer forint körül már van jó minőségű használt bringa az üzletekben, 70-80 ezerért pedig már igényesebb és strapabíróbb darabok közül is lehet válogatni –, de akinek amennyi pénze van, azt szinte korlátlanul elköltheti kerékpáros-felszerelésekre. A határ a csillagos ég, olyan árakon, amelyért beszálló szintű biciklit lehet kapni, árulnak speciális kerekeket, sok tízezres tételt jelentenek a bringás cipők és az ehhez tartozó pedálok is – mindezzel egy amatőr sportoló is 3-4 kilométert nyerhet óránként. De jó üzletet jelentenek januárban a városi bringások is: több kerékpáros-üzletben arról számoltak be, a vásárlók száma ugyan csökken ilyenkor, de a bevétel alig, a téli hidegek úgy eszik a kerékpárok alkatrészeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!