2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Milliós bírság is lehet belőle, ha nem lépett időbenForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-11 19:22:12
Címkék: Bihari hírek
Az év elejétől újabb kör számára tették kötelezővé a pénztárgépek bekötését a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Azoknak, akik eddig nem tettek eleget e kötelezettségnek, kézi számlákkal és a havi adatszolgáltatással kell számolniuk, amíg az online kasszájukat be nem üzemelik. Ellenkező esetben akár bírságot is fizethetnek.

A korábbi érintett kör mellett 2017. január 1-jétől a gépjárműjavítók és -karbantartók, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet végzők, a masszázsszalonok, a tisztítási szolgáltatást végzők, szoláriumok, gőzfürdők, szaunák, a taxisok és a pénzváltók is online pénztárgép használatára kötelezettek – írja friss blogbejegyzésében az RSM Hungary adótanácsadója, Fekete Zoltán Titusz.

 

A kötelezettek tevékenységére tekintettel hordozható vagy fix telepítésű pénztárgépek közül választhattak a társaságok, vállalkozók. Fontos, hogy december 31-ig a pénztárgépek beüzemelésének meg kellett történnie.

 

Milyen következményei lesznek, ha valaki nem helyezte időben üzembe a pénztárgépét?

A kötelezettség elmulasztását a szabályozó jelentős bírsággal szankcionálja, amelynek összege elérheti az egymillió forintot.

Ha a társaság nem akar nyugtakibocsátási-kötelezettség elmulasztása miatt az Adóhatósággal vitába keveredni, akkor a pénztárgépe beüzemeléséig minden egyes értékesítésről számlát kell kiállítania. Kézi számlát, ami alkalmas arra, hogy a szolgáltatás és az ellenérték mozgását bizonylatolja.

Azoknak, akik így döntenek, vagy ebbe a helyzetbe kerülnek, azzal kell számolniuk, hogy minden olyan számláról, amely nyugtakibocsátás helyett történik, adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez az adatszolgáltatási kötelezettség havi szintű, minden hónapban tételesen el kell számolni az összes ilyen számlával.

Mi az online pénztárgép beszerzésének, beüzemelésének folyamata?

Mindenkinek, aki a jövőben szeretne pénztárgépet üzembe helyezni, elsőként egy üzembe helyezési kódot kell kérnie az adóhatóságtól. Ezt a kódot az adóhatóság pár nap alatt megképzi, megküldi a vállalkozásnak. Ezzel az üzembe helyezési kóddal tudja a cég vagy a vállalkozó az online pénztárgép forgalmazóját megkeresni, és elindítani az eszköz beszerzését.

A pénztárgép beszerzésével azonban még nem zárul le a folyamat. Onnantól beszélhetünk arról, hogy az a pénztárgép üzembe lett helyezve, amikor „megszemélyesítik" a pénztárgépet, vagyis létrejön az adatkapcsolat az adóhatósággal. Az üzembe helyezéstől kezdve az online pénztárgép használata kötelező.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!