2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Decemberben egész nagy drágulás voltForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-15 19:53:39
Címkék: Bihari hírek
Decemberben átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Összességében 2016-ban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Ez azt  jelenti, hogy az előzetesen várakozásoknak megfelelően élénkül az infláció, aminek főleg a fogyasztás megugrása lehet az oka, illetve az, hogy már nem fojtja le világszinten az üzemanyagok árának csökkenése a drágulást.  Az adatokból kiderül, hogy

 

- Az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukor ára 16,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,6, a sajt és a péksütemények ára 2,7, a tej ára 2,6 százalékal nőtt, a sertéshúsé 8,5, a baromfihúsé 3,6 százalékkal csökkent.

 

- Átlag felett, 3,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 6,8 százalékkal kellett többet fizetni.

 

- A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,5, a szolgáltatások 1,9, a ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

 

A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői 2,6 százalékos áremelkedést várnak 2017-ben. A Nemzetgazdasági Minisztérium  1,6 százalékos inflációra számít.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!