2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Fogynak a készletek, drágul a cukorForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-17 18:18:40
Címkék: Bihari hírek
Az idén további 5-7 százalékkal emelkedhet a cukor fogyasztói ára, miután éves összehasonlításban tavaly decemberig már mintegy 17 százalékkal drágult – írta a Világgazdaság.

Fórián Zoltán, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője elmondta, hogy a nagy készletek ellenére az elmúlt években jelentősen nőtt a cukor tőzsdei és fogyasztói ára, mivel a cukortermelés nem tudott lépést tartani a kereslet növekedésével.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint tavaly a cukor világpiaci ára 34,2 százalékkal emelkedett.

 

Magyarországon is jelentősen drágult tavaly a kristálycukor. Míg januárban egy kiló cukorért 222 forintot kellett fizetni, decemberben már 42 forinttal többet kértek érte.

Egy kilogramm cukor ára 2016-ban a KSH adatai szerint:
Januárban: 222 forint
Márciusban: 235 forint
Augusztusban: 257 forint
Decemberben: 266 forint

A globális cukortermelés tavaly meghaladta a 174 millió tonnát, miközben a felhasználás elérhette a 184,4 millió tonnát.

 

A cukorkészletek az unióban is csökkennek. Az Európai Bizottság adatai szerint a 2015-ös gazdasági évet még közel 4 millió tonnás készlettel zárta az unió, tavaly azonban már csak 1,38 millió tonna maradt a raktárakban.

Bár a közösségben a tavalyi gazdasági évben a cukorrépa termelői igen jó hozamokról számoltak be, a területcsökkenés miatt a globális áremelkedésekre az uniós készletcsökkenés is rásegített.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!