2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megint kirúgták az Emmitől már elküldött uniós fejlesztési államtitkártForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-18 18:32:20
Címkék: Bihari hírek
A Társadalmi Megújulás Operatív Program monitoring bizottságának elnöki posztjáról is leváltották az Emmi tavaly menesztett volt európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárát.

Köpeczi-Bócz Tamást a keddi Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint december 5-i hatállyal mentette fel Orbán Viktor, utódjává pedig Schanda Tamás Jánost nevezte ki, aki államtitkárként is követte az Emmiben a most menesztett bizottsági elnököt.

Köpeczi-Bócz felmentését - ahogy arról annak idején beszámoltunk - 2016 júniusában „a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok szakpolitikai koordinálásának hiányosságaira" hivatkozva kezdeményezte Balog Zoltán erőforrás miniszter. Bár a hivatalos magyarázatokban nem szerepelt, a kirúgás összefüggésben állt az Országos Roma Önkormányzat által meghirdetett "Híd a munka világába" program visszaéléseihez. Köpeczi-Bócz hivatala igazolta többek között azokat a TÁMOP-os pályázatokat, amelyekben az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán indult nyomozás. Az ellenzéki párt társelnöke azért fordult a rendőrséghez, mert a program 5 milliárdos keretének egy 270 millió forintos részéből állítása szerint olyan beszerzéseket írtak ki, amelyek nem egyeztethetőek össze a program eredeti célkitűzésével, a romák munkához juttatásával.

Az 1,6 milliárdos programmal kapcsolatos visszaélések miatt az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódik az Országos Roma Önkormányzatnál. A programról tavaly az Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány karácsony előtt azonban egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát.

 

Köpeczi-Bócz Tamás - 2015-ös kinevezése előtt - 2014-ig az Emmi uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára volt, korábban pedig a közigazgatási tárca háttérintézményének, a Türr István Képző és Kutató Intézetnek volt a főigazgatója, ahol hivatali ideje alatt több mint 25 milliárd forintos EU-támogatást osztottak szét, egyebek mellett roma programokra.

Hadházy 2016 nyarán a Híd a munkába visszaélésein túl a Türr István Intézetet érintő ügyekben is feljelentést tett, amiért a szervezet az ORÖ-vel közösen, az államreform uniós program keretéből százmilliókat költött el roma felzárkóztatási anyagokra - látható eredmény nélkül.

Egy másik, szintén a keddi Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozattal Orbán Viktor - Lázár János javaslatára - 2016. december 31-ei hatállyal felmentette Baltay Tímeát, a Miniszterelnökség eddigi kormányablakokért felelős helyettes államtitkárát is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!