2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nyár óta eltűnt 15 ezer gyerek a rendszerbőlForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-20 19:05:01
Címkék: Bihari hírek
Ennyivel kevesebb gyereknek adott enni a kormány a téli szünetben, mint a nyáriban.

Mintegy 15 ezerrel kevesebb gyerek részesült az ingyenes étkeztetésben a téli szünetben, mint a nyáriban - ez derül ki Tállai András, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkárának Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselőnek adott írásbeli válaszából.

Tállai azt írta, a téli szünetben az önkormányzatok "több mint 126 ezer gyermek (98 ezer iskolás, mintegy 20 ezer óvodás, 8 ezer bölcsődés)" számára, összesen mintegy 855 ezer adag ételre igényeltek 462 millió forintnyi állami támogatást, a tényleges kiadások azonban pontosan még nem ismertek.

"A támogatás normatív jellege miatt forráshiány nem veszélyeztetheti a folyamatos működést, hiszen növekvő gyereklétszám mellett automatikusan nő a támogatás nagysága is" - tette hozzá Tállai, a rendszerből azonban így is eltűnt mintegy 15 ezer gyerek, tavaly novemberben ugyanis még Rétvári Bence, az Emmi államtitkára arról írt egy írásbeli válaszában, hogy a nyári szünidei étkeztetésben 140 228 gyerek vett részt, köztük 104 619 iskolás, 25 788 óvódás, és 9 792 bölcsődés.

A szünidei gyermekétkeztetési programot Czibere Károly szociális államtitkár 2015 áprilisában még úgy hirdette, hogy majd félmillió rászoruló gyerek kaphat enni ennek keretében. Ez a szám persze azóta jelentősen lecsökkent a jogosultak körének megváltoztatásával: eleinte a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek akartak ingyen enni adni, majd végül csak a halmozottan hátrányos helyzetűeknek, de 2015 novemberében Czibere még így is 208 ezer gyerekről beszélt, de ez sem valósult meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!