2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Disznót vágtak DerecskénForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-07 19:43:59
A 2010-es esztendõt a település a derecskei összefogás évének kiáltotta ki, aminek legkiemelkedõbb eseménye az elszármazottak találkozója lesz, de a szombati nagyszabású disznótor is ennek szellemében zajlott.

A rendezvény házigazdája, Bakó István polgármester köszöntötte a piac terén összegyûlteket. Ezután a zsûri elnöke tájékoztatta a versenyen résztvevõket a szabályokról. Tizenkét település versenyzõi voltak jelen, akik hat kategóriában bizonyíthatták be rátermettségüket. Ezek: házi pálinka, hagymásvér, lacipecsenye vagy újhús, hurka, kolbász és toroskáposzta. A résztvevõk a kis hajdúvárosok és azok testvértelepülései – innen is kapta a rendezvény a Hajdú Komák és Konok Kunok címû elnevezést. A díjazott településeknek a díjat Sápi Imre pálinkafõzõ vállalkozó ajánlotta fel, ami egy díszüvegben lévõ pálinka, mellékelve hozzá pedig egy fektetett lapon a disznótor jelmondata.

 

- A rendezvénynek két célja van: az egyik a hagyományõrzés, a másik célja a Kis Hajdúvárosok Szövetségének tartalommal való feltöltése. Az egyik ilyen, hogy az emberek találkoznak, és barátságokat kötnek egymással. – mondta Dr. Fülöpné Sípos Ilona a derecskei mûvelõdési központ igazgatója.


Több száz érdeklõdõt lehetett látni a helyszínen, akik a felállított sátraknál megfigyelhették, hogyan készül hagyományosan a hurka és a kolbász.


Pallás Imréné, a Konyárt képviselõ csapat egyik tagja elmondta lapunknak, hogy reggel hatkor értek a helyszínre, ahol átvették a felszereléseket. Ezután hagymásvért, citromos teát és pogácsát készítettek, amibe belekóstolhattak a járó-kelõk. A nagyfokú érdeklõdés nagyon meglepte és látja, hogy a csapatok megpróbálják a legjobbat kihozni magukból – tette hozzá.


Balogh Tibor, a nagyszalontai csapat böllére vezette be a bámészkodókat a hagyományos ételek készítésébe. A szalontai csapat három féle hurkát is készített hagyományos módon: májast, tüdõst és véres hurkát, sõt az orjalevest igazi házi csigatésztával tálalták. A csapat a hangulattal és a szervezéssel egyaránt meg volt elégedve és remélik, hogy jövõre is részt vehetnek a disznótoron.

 

Az idõ kedvezett a résztvevõknek, mivel nem havazott. Az egyik standon forralt bort árusító fiatalember szerint a hangulat remek és az emberek is derûsek. Véleménye szerint a hagyományõrzés nagyon fontos, illetve a mi felelõsségünk, hogy a határon túlról érkezõket úgy fogadjuk, mintha hazaiak lennének.


Bene Viktória

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!