2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyar katonákra támadtak AfganisztánbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-08 10:49:03
Megtámadták a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítõ Csoportját (ISAF) Afganisztánban vasárnap délelõtt. Az akcióban két magyar katona sérült meg, egyikük súlyosan.

A sérülteket helikopterrel a kunduzi német katonai kórházba szállították, egyiküket megoperálták. Mindkettejük állapota stabil. A helyi rendõri erõk két férfit fogtak el, õket gyanúsítják a támadással.

Bocskai István, a minisztérium szóvivõje vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a négy autóból álló konvoj Pol-e Khomritól dél-keletre végzett ellenõrzéseket, amikor a támadás érte õket. A katonák Deh-e-Selah és Banu járás határán tartottak visszafelé a tábor irányába, amikor jobbról, lesállásból lövés érte a gépjármûveket. A négy erõsen páncélozott jármûre két RPG gránátot lõttek ki, amelyek közül az egyik célt tévesztett, a másik pedig a konvoj második autóját találta el. A szóvivõ beszámolója szerint az ablak felfogta a robbanást, de a repeszek sérüléseket okoztak. A jobboldali ülésen utazó parancsnok, aki századosi rangban van, artériás sérülést szenvedett a csuklóján, a vezetõnek pedig könnyû horzsolásai vannak.

A sérülteket helikopterrel szállították a kunduzi német katonai kórházba. A parancsnokot egy érsebész megoperálta, állapota stabil. Ha további gyógykezelésre lesz szükség, akkor hazahozzák Budapestre, és az Állami Egészségügyi Központban gyógyul tovább. A csoport többi tagja már visszatért a táborba.

Bocskai István elmondta: a helyi rendõrök elfogták a két feltételezett tettest, õket most hallgatják ki. Róluk annyit lehet tudni, hogy Pakisztánból érkeztek és feltehetõen ISAF erõk támadása volt a céljuk.

A történtekrõl Tömböl László vezérkari fõnök értesítette Szekeres Imre honvédelmi minisztert. A tárcavezetõ tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnököt és Lázár Jánost, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának elnökét. Az esetleges plusz biztonsági intézkedésekrõl ezt követõen döntenek majd. A szóvivõ elmondta: annyi biztos, hogy hamarosan új, erõsebb gépjármûveket kapnak a kint szolgálatot teljesítõ katonák a nagyobb biztonság érdekében. Megemlítette a NATO tagországok védelmi minisztereinek isztambuli találkozóján bevezetett „arany óra” fogalmát is, ami azt jelenti, hogy az Afganisztánban szerepet vállaló katonáknak bármilyen sérülés esetén egy órán belül kórházi ellátást kell kapniuk. Ennek mûveleti utasítás direktíváit és módszertanát egyébként Budapesten fogják kidolgozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!