2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Indul a pártok versenyfutásaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-08 11:09:35
Hétfõtõl postázzák az ajánlószelvényeket, és megkezdõdik a pártok versenyfutása az ajánlásokért. Csak az a képviselõjelölt indulhat a választásokon, aki a saját körzetében lakóktól legalább 750 szelvényt összegyûjt.

Ez az egyik legnagyobb kihívás, fõként a kisebb pártok elõtt. Az ajánlószelvényekrõl szól választási tudnivalókkal foglalkozó sorozatunk második része.

A pártok, szervezetek hétfõtõl kezdik postázni a borítékokat és jövõ hét péntekig mind a 8 millió választópolgárnak meg kell kapnia. Két darab papír lesz benne. Az egyik egy értesítés arról, hogy benne van a névjegyzékben - ez a kopogtatócédula. A másik az ajánlószelvény. Utóbbiért kilincselnek majd a pártok jelöltjei a következõ hetekben. A szavazóknak a számukra szimpatikus jelölt és párt nevét kell ráírniuk a szelvényre, valamint saját adataikat. A jelölés csak akkor érvényes, ha a szelvények is szabályosak.

„Azokat az ajánlószelvényeket gyûjtse össze, amiket a választási bizottság postáz, nem fénymásolt, otthon elõállított ajánlószelvényre van szükség” – mondta Török Gábor politológus.

Ahhoz, hogy egy jelölt elindulhasson az adott körzetben a választáson, legalább 750 darab szelvényt kell összegyûjtenie. Ha pedig egy pártnak túl kevés egyéni jelöltje van, akkor nem állíthat területi és országos listát.

„Igazán egy pártnak akkor van esélye, hogy Parlamentbe kerüljön, ha a 176 választókerület mindegyikében van jelöltje. Könnyen ki lehet számolni, hogy 176-szor 750 ajánlószelvény nagy valószínûséggel kell egy pártnak, ez 130 ezer ajánlószelvény” – mondta Török Gábor.

Vagyis nagy tétje van annak, ahogy a szavazók leadják-e az ajánlószelvényüket, és ha igen, akkor azt ki kapja.

Sp-nek vagyis Éder Krisztiánnak ma még új klipje a legfontosabb. A 21 éves énekes idén dönthet elõször életében a parlament összetételérõl és ez a lehetõség számára fontos.

„A családom által eljutott hozzám a politika, elmentek szavazni, de igazából nekem ez az elsõ évem és ez az elsõ olyan idõszak, amikor bele tudok folyni, amikor nem kívülállóként nézek rá, hanem szavazóként” – mondta Éder Krisztián énekes.

Az ajánlószelvényeket március közepéig lehet gyûjteni. Szakemberek azt ajánlják, ha valakinek kétsége van arról, hogy egy szervezet képviselõje valóban az, akinek mondja magát, akkor ajánlószelvényét ne adja oda, inkább vigye el személyesen a neki szimpatikus jelölt irodájába.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!