2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Majdnem mindenki lekörözte Magyarországot az év végénForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-14 19:20:17
Címkék: Bihari hírek
Európai viszonylatban sem sikerült olyan nagyon jól az év vége a magyar gazdaságnak, 2016 utolsó három hónapjában négy másik országon kívül minden európai gazdaság valamivel gyorsabban nőtt, mint a magyar.

Ahogy azt kedd reggel írtuk, a magyar bruttó nemzeti össztermék 2016 októbere és decembere között 1,6 százalékkal bővült, vagyis összességében viszonylag vacakul zárt egy viszonylag vacakul is kezdődő évet. Erről főleg a húzóágazatnak számító autóipar gyengélkedése és az EU-s források pillanatnyi elapadása tehet. Az Eurostat keddi adataiból pedig az látszik, hogy a magyar GDP növekedési üteme, amely az elmúlt években inkább fölfelé húzta az európai átlagot, most az uniós átlag alatt maradt.

Az EU 28 tagállamában átlagosan 1,8 százalékkal nőtt a GDP 2016 októbere és decembere között. Ebben az időszakban ráadásul olyan történt, mint az euróválság kitörése óta egyszer sem:
minden európai gazdaság növekedett 2016 végén.

Igen, még a görög GDP is nőtt, még ha csak 0,3 százalékkal is. Igaz, nyolc ország, például Svédország, Írország vagy Horvátország még nem közölt adatokat az Eurostattal.

Magyarország az EU statisztikai hivatala által mért 1,5 százalékos növekedésével (ami apró módszertani különbségek miatt tér el a KSH által mért 1,6 százaléktól) hátulról az ötödik leglassabban növő gazdaság volt az EU-ban. Kelet-Közép-Európában pedig minden ország GDP-je gyorsabban nőtt, mint a magyar. Egész Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a román volt, ahol 4,8 százalékkal nőtt a GDP, de a top háromban ott van Bulgária és Lengyelország is, 3,4 és 3 százalékos növekedéssel. Szlovákiában 2,9, Csehországban 1,7 százalékkal bővült a bruttó nemzeti össztermék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!