2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sikeresen dokkolt az EndeavourForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-10 13:04:05
Kikötött az Endeavour. Az amerikai ûrsikló, fedélzetén hat amerikai asztronautával, gond nélkül kapcsolódott szerdán a 346 kilométeres magasságban, a Föld körül keringõ, épülõ Nemzetközi Ûrállomáshoz (ISS) - közölte a NASA.

A hétfõi fellövéskor az ûrsikló külsõ üzemanyagtartályról letört néhány szigetelõhab-darab. Kedden kora reggel az ûrhajósok a robotkarral megvizsgálták a szárnyak és az orr hõcsempéit, de nem volt jele annak, hogy bármi eltalálta volna az ûrhajót. 2003-ban egy szigetelõhab-darab ütött lyukat a Columbia ûrsikló szárnyán, és ezért robbant fel leszállás közben az ûrsikló. Azóta minden legénység kiterjedt vizsgálatot végez az ûrsiklókon.

Az Endeavour egy új helyiséget szállít az ûrállomásra, emellett a legnagyobb ablakot, amelyet valaha felküldtek a kozmoszba. Az ablak valójában egy különleges kupola, amit a NASA megrendelésére az európai csoport, a Thalész készített Torinóban. A kupola panoráma kilátást biztosít majd az ûrállomásról. A két modul együttesen több mint 400 millió dollárt ér.

Az ISS-en élõ öt asztronauta, akiknél csaknem három hónapja jártak látogatók, már nagyon várja az Endeavour legénységét. Ebben az évben még ötször lõnek fel ûrsiklókat, amelyeket 29 évnyi szolgálat után a NASA végleg kivon a forgalomból. Az ISS 11 éve épül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!