2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ezt sem hittük volna: Brazília kifogy a kávébólForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-20 18:10:24
Címkék: Bihari hírek
Az időjárás és a politikusok megtették a magukét, Brazília kénytelen kávét importálni.

Megtörtént, amire még soha nem volt példa a brazil történelemben, az ország rászorul a kávé behozatalára. Brazília legfontosabb kávétermesztő régióiban három egymás utáni évben volt szárazság, így a megszokott kávémennyiség alig 60 százalékát termelték meg. A legnagyobb hiány robusta kávéból van, ennek a legnagyobb részét belföldön adják el, az árak pedig látványosan megugrottak, nagyjából 50 százalékos volt a drágulás 2016 eleje óta.

Az ország most nagyjából 60 ezer tonna robusta kávét szeretne importálni. Ehhez azonban a kormány segítségére is szükség lesz. A brazil törvények ugyan nem tiltották soha, hogy külföldről hozzanak kávét az országba, de az ország történelmében erre gyakorlatilag soha nem volt szükség. Egyelőre mindenki a kormányra vár: a szakértők szerint a kávéimport mostani 10 százalékos adókulcsát 2 százalékra kellene levinni. Ezt eddig nem tették meg, elsősorban a helyi politikusok nyomására: ők azzal kampányoltak, hogy az import megkönnyítése a hazai kistermelőket hozná rosszabb helyzetbe.

A brazil kávéhiány megtette a hatását a világpiacon is. A brazil export 35 százalékkal csökkent idén a tavalyi év elejéhez képest, a londoni árutőzsdén pedig a robusta kávé ára ötéves csúcsra nőtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!