2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Már csak a németeknél népszerű az euróForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-20 18:33:29
Címkék: Bihari hírek
Amennyire nem akarták feladni a német márkát, annyira örülnek most a németek az eurónak, miközben az euróövezet két másik nagy gazdaságában, Franciaországban és Olaszországban a közös valuta támogatóinak száma drasztikusan csökkent, holott a bevezetéskor még nagy volt az optimizmus.

A németek körében az euró támogatottsága több mint ötször nagyobb mint a franciáknál, míg az olaszoknál teljesen egyértelmű az elutasítottság, derül ki az Eurobarometer felméréséből, amelyet a Bloomberg hírügynökség közölt.

Arra a kérdésre, hogy az euró jó vagy rossz a gazdaság számára, a válaszok összesítése alapján Németországban 38 százalék jött ki, miközben a franciáknál mindössze hat százalék, az olaszoknál pedig hét százalékos mínusz.

 

A felmérés a 2002-es népszerűségi adatokat is közölte: eszerint a németeknél óriási elutasítottsága volt az eurónak, a lakosság nagy része ugyanis nem akarta feladni a német márkát.

Ezzel ellentétben a franciák és az olaszok nagyon bíztak abban, hogy a közös valuta felélénkíti a gazdaságukat, a lakosság nagy része az euró bevezetése mellett volt. Ma már Franciaország lakosságának 47 százaléka vélekedik úgy, hogy a közös fizetőeszköz kifejezetten rosszat tesz az ország gazdaságának.

Az euró bevezetése a legversenyképesebb gazdaságnak, vagyis Németországnak kedvezett, míg az olasz és a francia gazdaság látványosan lelassult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!