2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Lejárt egy határidő, kezdhetnek rettegni a hanyag vállalkozókForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-20 18:50:39
Címkék: Bihari hírek
Azok a cégek, amelyek mostanáig nem választottak munkavédelmi képviselőt, elkezdhetnek aggódni, a határidő ugyanis lejárt, a főhatóság pedig aktív ellenőrzést helyezett kilátásba, szóval könnyen jöhet a bírság. Sőt, nyártól egy újabb bírságot is alkalmazhat a hatóság.

 

Lejárt a határidő a munkavédelmi képviselők választására. Míg tavaly a munkavédelmi hatóság által ellenőrzött munkáltatók csupán tizedénél működött munkavédelmi képviselő, addig 2017 elejére ez a szám 22,5 százalékra emelkedett – írja az Adózóna. Azok munkáltatók pedig, amelyek e kötelezettségüknek még mindig nem tettek eleget, bírság terhével pótolniuk kell a mulasztást.

 

A munkavédelemről szóló törvény alapján munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. A választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége. Az NGM szerint a választás elmaradását, sőt általában a szigorodó munkavédelmi követelmények betartását a felügyelet fokozottan ellenőrizni fogja.

A múlt év nyarától egy újabb bírságtípus is a hatóság rendelkezésére áll. A munkavédelmi hatóság ugyanis közigazgatási bírsággal sújtja azt a természetes személyt, aki – egyebek mellett a munkáltató képviselőjeként a munkavédelmi képviselőt a munkavédelemre vonatkozó szabályban biztosított jogainak gyakorlásában akadályozza, illetve a munkavédelmi képviselővel szemben jogainak gyakorlása miatt hátrányos intézkedést tesz.

 

Már most is combos a munkavédelmi bírság

 

A munkavédelmi hatóság telephelyenként 50 ezertől  10 millió forintig terjedő munkavédelmi bírságot alkalmaz az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval vagy a meghatározott összehangolási kötelezettség megvalósításáért felelős személlyel vagy szervezettel szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!