2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Százak halhattak meg a lavinaomlásbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-10 18:21:54
Több mint 150 holttestet találtak eddig a mentõalakulatok Afganisztán északi részén, ahol hétfõn lavinák zúdultak a fõvárost, Kabult összekötõ forgalmas hegyi út több részére, és számos jármûvet betemettek - közölték szerdán a tartományi hatóságok.

A hatóságok már kedden azt közölték, hogy több százan lehetnek a hó fogságában. A katasztrófák a Kabultól északra, 3800 méteres magasságban húzódó Szalang-hágóban történtek. A mentõalakulatok egész éjszaka dolgoztak, hogy megmentsék az embereket - mondta szerdán Parván tartomány rendõrfõnöke.

Az afgán hadsereg fõorvosa, Ahmed Zia Jaftali tábornok azt közölte, hogy egyelõre megbecsülni sem tudják, hány embert temettek be a lavinák. A doktor szerint a buldózerekkel, ásógépekkel, és helikopterekkel támogatott mentés nagyon kockázatos, mivel bármikor újabb lavinák indulhatnak el.

A tartományi kormányzó azt mondta, hogy a megmentettek közül 14-en 37 órát töltöttek a hó fogságában. Az afgán védelmi minisztérium szerint sikerült eddig kimenteni 1500 embert, akiket elzártak, de nem temettek be a lavinák, amelyek télen ritkák, tavasszal viszont annál gyakoribbak az olvadás miatt a hegyekben.

Szintén lavinaomlások miatt Kasmír indiai részén már több mint 30-an haltak meg - ott az áldozatok egy hegyi harcászati akadémia katonái voltak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!