2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Hóátfúvások, járhatatlan utak a DunántúlonForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-11 17:24:48
Balesetek, árokba csúszott kamionok, késõ vonatok és autóbuszok. A Dunántúlon szerda este kezdõdött, és helyenként még mindig tart a havazás.

Többfelé harminc centiméternél is több hó esett. Gyõr-Moson-Sopron és Vas megye határán csütörtök reggel meghalt egy férfi, amikor kocsija frontálisan ütközött egy kamionnal.

Traktor vonszolt fel a 76-os fõút emelkedõjén egy kamiont. A zalai dombok között több is elakadt, hiába volt rajtuk hólánc. A helyi Volán távolsági járatának is kellett a segítség – már hajnalban, pedig akkor még alig esett néhány centiméter hó.

Egy hûtõgépeket szállító kamion borult fel Vát mellett. Amikor a tûzoltók megpróbálták a kerekeire állítani, elszakadt egy heveder, és a pótkocsi visszazuhant az útra.

A Nyugat-Dunántúl egyes részein harminc centiméternél is több hó esett. Zala megyében idõnként a szél is feltámadt. Hajnal óta már többször járhatatlanná vált a Söjtör és Tófej közötti út a hóátfúvások miatt. A települések azonban más úton is megközelíthetõk, így egyelõre nincsenek elvágva a külvilágtól.

A falusi üzletekben egyelõre semmibõl sincs hiány. Igaz, egy a söjtöri kereskedésben már korán elfogyott az összes kenyér, és délben is már csak néhány kifli volt a polcokon.

„Üzletben voltam, kenyeret, tejet vettem, és minden, szóval posta is volt, az újságot is már elolvastam” – mondta Kistüttõsi Gyuláné.

Szenved a mikrobusz az emelkedõkön, de muszáj haladnia. Ebédet visz ugyanis a környékbeli településeken élõ idõs, beteg embereknek, eddig mindenkihez odaért.

„Sok helyen meg kell állni, az elindulással viszont számos probléma adódik. Be vagyunk rendezkedve lapáttal. Ha éppen a lapát már nem mûködik, akkor jön a traktor, ami vonszolni fog bennünket” – mondta Nyakas Ferencné.

Dél-Dunántúlon szintén sok hó esett, és az utakon okozott némi fennakadást.

A csaknem harminc centiméter hónak a pécsi hulladékszállító cégnél sem örülnek, mert a Mecsek oldalában teljesen át kellett szervezniük a munkát. A meredek és havas utcákba a nagy kukásautókkal most képtelenség behajtani, helyettük kis terepjárók gyûjtik a szemetet. Emiatt csúszhat a szállítás idõpontja.

Budapesten nem okozott gondot a havazás

Az ország középsõ részén és Kelet-Magyarországon viszont nem okozott különösebb fennakadást a hó. A legtöbb helyen 2-3 fok körüli hõmérsékletet mértek. Debrecenben pedig plusz 5 fok volt, szemerkélt az ónos esõ és olvadt a hó.

A fõvárosban sem okozott gondot az éjszakai havazás, 6 centiméternyi hullott, de nagy része vagy megvizesedett, vagy letakarították.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!