2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több igazolás is kellhet, ha kéri a rendőr a kötelező biztosítástForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-21 19:11:07
Címkék: Bihari hírek
Itthoni közúti rendőri ellenőrzéskor az érvényes „kötelezőnk” meglétének igazolására a szerződés hatályba lépte után két hónappal nem elég a biztosítási kötvény felmutatása. Magunknál kell tartani még az aktuális díjbefizetési csekk bizonylatát vagy egyéb, díjfizetést igazoló dokumentumot is. Mindezek viszont kiválthatók az önállóan is érvényes – aktuális díjbefizetés tanúsító – biztosítói igazolással, vagy éppen a belföldre is érvényes zöldkártyával.

Több igazolás is kellhet a kötelezőhöz igazoltatáskor
Fotó: Mudra László - Origo

 

Pórul járt olvasónknak közúti ellenőrzéskor nem fogadták el önmagában a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) a biztosítási kötvényét igazolásként, noha, mint jelezte, volt érvényes szerződése. Az is fáj neki, hogy külföldi autóútja előtt miért kell neki külön „könyörögni” a biztosítójánál, hogy küldjék el neki a zöldkártyát. Panaszairól a felügyeleti szervet, a Magyar Nemzeti Bankot kérdeztük.

A kgfb-ről szóló törvény szerint a biztosító jellemzően a kötvény megküldésével jelzi, hogy létrejött a biztosítási szerződés. Kevesen tudják viszont, hogy ez a papír önmagában csak a biztosító kockázatvállalásának első 60 napjában igazolja, hogy van érvényes kgfb-szerződésünk
– mondta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője. Ha nincs kötvény, az első 60 napban e célra a biztosítási ajánlat ügyfélnél található példánya is megfelelő lehet igazolásra – ám csak akkor, ha a biztosító és az ügyfél is megfelelően rögzítették azon a jogszabály által előírt adatokat.

 

A kgfb díját fizethetjük negyed- vagy félévente, sőt előre egy évre is, akár átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy csekken. A befizetést ennek megfelelően az ügyfél (akit legtöbbször biztosítósan „üzembentartónak” hívnak) a befizetett csekkszelvénnyel, az utalásról szóló bizonylat másolatával vagy pedig a biztosítótól automatikusan erre kapott igazolással bizonyíthatja.

A lényeg, hogy legyen nálunk egy dokumentum, ami a díjfizetést – és így a biztosítás fedezettségét – igazolja – mondta a szóvivő. Átutalásnál célszerű kinyomtatni és magunknál tartani a díjfizetést igazoló dokumentumot. Ilyenkor fontos az is, hogy az utalási bizonylaton pontosan ott legyen azon időszak dátuma is (vagyis mondjuk a következő fél év), amire befizettük a pénzt.

A biztosítói szerződés kezdete utáni 60. naptól tehát már nem elég önmagában a szerződés megkötését igazoló dokumentum (például kötvény). Emellé egy, az adott időszakra vonatkozó díjfizetésről szóló bizonylatot is a járműben kell tartanunk."
Ezt a két (szerződési, illetve díjfizetési) igazolást egyetlen papírral is kiválthatjuk.

Binder szerint ez lehet a nemzetközi zöldkártya vagy egy olyan – persze megfelelő tartalmú – biztosítós igazolás, amelyet az aktuális díj befizetését követően küld ki biztosítótársaságunk. Ezeken együtt szerepel nemcsak az, hogy van biztosítási szerződésünk, de a kifizetett biztosítási időszak dátuma is.

A nemzetközi zöldkártyát viszont általában csak ügyfélkérésre, a külföldi utazást megelőzően küldik ki a biztosítók – mondta el a jegybanki szóvivő. Eredeti célja mellett viszont ez a belföldi igazoló szerepet is betöltheti – persze csak a már kifizetett időszakra vonatkozóan. A másik említett biztosítós igazolást a biztosítók ügyfélkérésre is kiküldhetik, de a gyakorlatban ezt jellemzően azok az ügyfelek kapják, akik nem a csekkes díjbefizetést választották.

Mindezeken felül a különböző hatósági (pl. rendőrségi, bírósági) eljárásoknál, illetve más biztosítónál a kárrendezésnél a megszokottnál több adatot tartalmazó kgfb-fedezetigazolásra is szükség lehet. Ezeket a biztosítók külön kérésre állítják ki.

A jegybanknál nyomatékosították: jogszabályi előírások alapján a biztosító köteles – persze az aktuálisan befizetett díjnak megfelelően – e bizonylatok valamelyikének megküldésére. Ennek típusát viszont szabadon határozhatja meg. Biztosítónk lényegében a díjfizetési csekk kiküldésével már eleget tesz a jogszabályi kötelezettségének (amelyet aztán az ügyfél az időben történő befizetéssel érvényesít), a nem csekkes szerződéseknél pedig jellemzően utólag küldi meg a befizetésről szóló igazolást, vagy annak kiváltásaként a zöldkártyát.

Az MNB a rendszeresen ellenőrzi a biztosítók szerződés-nyilvántartó és ügyfél-kommunikációs rendszereit a kgfb-hez kapcsolódóan (is).
Ha a jegybank bármelyik piaci szereplőnél a jogszabályok megsértését tapasztalja az ügyfelek kiszolgálásakor, levelezések lebonyolításában, akkor az adott biztosítót a hiányosságok megszüntetésére kötelezi, és ezzel párhuzamosan bírsággal is sújtja – mondta Binder István.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!