2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Több mint hatmilliárd forint foglalkoztatásraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-24 20:52:45
Címkék: Bihari hírek
A gazdaságilag nem aktív emberek tartoznak az egyik kiemelt célcsoportba.

Mintegy 9 és fél ezer üres álláshely vár betöltésre a megyében, míg 24 ezer 510 jelenleg a regisztrált álláskeresők száma, több mint 21 ezren közfoglalkoztatottak, és mintegy 40 ezer a járadékos inaktív ember. Közülük kell 2666-ot valamilyen formában foglalkoztatni a 2020-ig tartó uniós ciklusban ahhoz, hogy az ilyen célra lehívható hárommilliárd forint a megyébe kerüljön. További 3,6 milliárdot Debrecen mint megyei jogú város kaphat hasonló célokra a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP).

 

Széles összefogással

A Foglalkoztatási Fórum irányító csoportjának elnöke, Tasi Sándor a paktumról elmondta: célja, hogy a megyében élők képzettségi szintje és foglalkoztathatósága javuljon. Ki legyen használva a munkaerő-tartalék, növekedjen a települések megtartó ereje, váljanak vonzóvá a más régiókban élők számára is. Javuljon vele a vállalkozások termelékenysége, illetve foglalkoztatási képessége, és a képző intézmények képzési szerkezete igazodjon a gazdasági igényekhez.

 

A megyei önkormányzat, a kormányhivatal, a megyei fejlesztési ügynökség, a kereskedelmi és iparkamara, az agrárgazdasági kamara, a debreceni önkormányzat és az egyetem, vállalkozásfejlesztési alapítvány, a VOSZ megyei szervezete, valamint egy nonprofit kft. és egy civil szervezet által aláírt paktum a 20 és 60 éves közötti munkanélkülieket célozza meg. Rajtuk kívül a megváltozott munkaképességűek, a gyermeknevelésből, az ápolási díjról visszatérők, a gyermeküket egyedül nevelők, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, a romák, az alacsony vagy elavult iskolai végzettségűek és a régen nem dolgozók a célcsoportjai.

Az elnök azt is elmondta, hogy az elmúlt hetekben a megye városaiban rendezett road show-k után élénk érdeklődés mutatkozik az EFOP-os program iránt. Ezért ajánlással éltek feléjük, mely más önkormányzatokkal lenne érdemes konzorciumot alkotniuk, ugyanis legalább öt településnek kell együtt pályáznia. Eddig 13 konzorcium létrejötte látszik biztosnak.

Várhatóan márciustól gyűjtik össze az igényeket, a TOP-osok elbírálása már tart. Mindenben segítséget ad az időközben megalakult paktumiroda, Árváné Pintye Erika és Szabó Marianna várja a jelentkezőket – tette hozzá az elnök.

HBN–ÉP

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!