2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nyolc diszkót záratnának be a tûzoltókForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-11 18:48:05
A fõvárosi tûzoltók a szórakozóhelyek több mint felénél találtak problémát.

Nyolc fõvárosi szórakozóhely, diszkó bezárását kezdeményezi a fõvárosi tûzoltóság az átfogó tûzvizsgálat után. Gyakori probléma, hogy a szórakozóhelyeken a megengedettnél sokkal többen mulatnak, a menekülési utakat túlzottan leszûkítik, a vészkijáratot elzárják.

A tûzoltók nyolcvanhat szórakozóhelyet ellenõriztek, 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, összesen félmillió forintot, egy szabálysértési feljelentést tettek, 13 hatósági figyelmezetést adtak, illetve nyolc szórakozóhely esetében az illetékes jegyzõnél kezdeményezték a mûködési engedély ideiglenes bevonását - mondta Dobson Tibor ezredes, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság fõosztályvezetõje.

Az egyik diszkó bezárását azért kezdeményezik, mert építési engedély nélkül átalakították át, a többi pedig a mûködési engedélytõl eltérõen üzemelt. Dobson Tibor a leggyakoribb hiányosságok között említette, hogy a szórakozóhelyeken sokkal többen voltak a mûködési engedélyben meghatározott létszámnál, a menekülési utakat leszûkítették különbözõ áruval, göngyöleggel, illetve a kiürítésre szolgáló ajtókat vagyonvédelmi okokra hivatkozva leszûkítették, lezárták.
Sok esetben hiányosságként állapították meg azt is, hogy a tûzoltó készülékeket, a fali tûzcsapokat eltorlaszolták, felülvizsgálatukat, ellenõrzésüket nem végeztették el. Az is elõfordult, hogy az elektromos hálózat nem volt megfelelõ állapotú.

A Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság még január közepén rendelte el az 50 fõnél nagyobb befogadóképességû diszkók soron kívüli tûzvizsgálati ellenõrzését.

A vizsgálatot azután rendelték el, hogy szilveszterkor robbanás történt egy szigetszentmiklósi szórakozóhelyen. A pincehelységben körülbelül hatvan ember szórakozott, amikor a robbanás történt. A balesetben 14-en sérültek meg, köztük egy ember életveszélyes légúti égési sérüléseket, egy pedig súlyos füstmérgezést szenvedett. A többieket kisebb zúzódások és enyhébb füstmérgezés miatt kellett ellátni. A vendégek akkor azt állították, hogy nem volt nyitva a vészkijárat és tûzoltókészüléket sem találtak a kigyulladt szórakozóhelyen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!