2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Itthon is terjed az új drogForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-12 15:24:42
Zsuzsi, Kati, Mefisztó. Ilyen becenevei is vannak a mefedron nevû szernek, annak az új szintetikus drognak, ami már több halálos áldozatot is követelt világszerte, és itthon is terjed.

A szerrõl és a fogyasztási szokásokról egyelõre csak keveset tudnak a szakemberek, annyi biztos, hogy például az interneten is könnyedén be lehet szerezni, van, ahol növényi tápszerként árulják. Több helyen már betiltották, Magyarországon még legális.

Lehet fehér por, de beszerezhetõ kapszulaként vagy tablettaként is. Ez a mefedron. Egy magyar weboldalon egy fórumozó így ír róla:

"Kimarta az orrom, és ha elkezded, egyszerûen nem lehet abbahagyni!" bejegyzését így fejezi be: "Soha többé mefedrone!"

Zacher Gábor szerint az új drog futótûzként terjed, fõleg Angliában. De már nálunk is megjelent.

„Stimuláns jellegû hatása van, némi eufórikus élménnyel, érösszehúzó hatása van, és ezen kívül egyelõre olyan nagyon-nagyon pontosan nem ismerjük ezeknek a szereknek a hatását” – mondta Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályvezetõje.

Éppen ezért lehet veszélyes. Az Európai Unióban és Magyarországon is még csak adatokat gyûjtenek róla.

„Többféle nevet hallottunk már, talán a legérdekesebb a Zsuzsi, nem tudjuk, hogy mi okozta, hogy ezt a nevet találták ki, de emellett a mefi, mefiszto, mefedron” – mondta Varga Orsolya, a Nemzeti Drog Fókuszpont vezetõje.

Egy külföldi honlapon például növényi tápszerként hirdetik, azt írják, ha itt vásárolsz, a kerted nem lesz többé ugyanaz. Több országban már betiltották a mefedront, de nálunk nem minõsül kábítószernek.

„Egy esetben tud a rendõrség eljárást indítani mefedron kapcsán, hogyha egy 18 év feletti személy 18 év alattit mondjuk egy ilyen szer használatára rábír, tehát egy bódító szerként használja” – mondta Ródler Norbert, a BRFK kábítószer bûnözés elleni szolgálat vezetõje.

A mefedrontól már Amerikában és Angliában is haltak meg fiatalok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!