2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egyre nagyobb a mocsok az országbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-13 17:55:55
Címkék: Bihari hírek
Hát tényleg nem mindenki. Vagyis persze mindenki képes lenne, de mégis: egyre kevesebben csinálják.

Főként Budapesten és a Dunántúlon nehéz takarítót találni. A munkaerőhiány már akkora, hogy egy főállású takarító – akinek a legalacsonyabb bére 110 ezer forint – akár havi 180-200 ezer forintos jövedelemmel is számolhat, ha pluszmunkát is vállal. Erről az MTI ír a takarításközvetítésre szakosodott Rendi platform felmérése alapján.

A takarításközvetítés a megosztás alapú gazdaság (sharing economy) elvén alapszik. A startup már több mint 100 vállalkozóval dolgozik együtt, és havi megrendeléseinek száma meghaladja az 1000-et. A megrendelések alapján másfélszer ennyi takarítónak is tudnának munkát adni, ha nem lenne munkaerőhiány.

A cég fő értékesítési területe Budapest és közvetlen környéke. Győrben, Szegeden és Debrecenben is elindultak, és már Varsóban, Lengyelország fővárosában is megkezdték a szolgáltatást, írja az MTI.

A kutatásuk szerint a dolgozók fele másodállásban végzi el másnál a házimunkát, 80 százalékuk 80-100 ezer forintot keres kiegészítésként. A több munkahelyen dolgozó aktív korúak mellett egyre nagyobb a gyermekükkel otthon levő fiatal anyukák és a nyugdíjukat pótló 60 év felettiek aránya is a takarítók között.

A közvetített dolgozók munkájából származó bevétel 80 százaléka a takarítót, bejárónőt illeti meg. A portál statisztikái szerint az átlagos napai munkadíj 10-12 ezer forint, amelyből 8-10 ezer forint marad a takarítónál. A Rendi statisztikái szerint a fővárosban és a közvetlen közelében élő takarítók maximum 5-10 kilométert utaznak egy-egy munkáért, vidéken azonban 20 kilométert is.

És ha ennyi nem volt elég kedvcsinálónak, sem az első két sor a dallamtapadáshoz, ezt feltétlenül nézze meg. Vagy ha jót akar magának, inkább ne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!