2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Alakul a német-amerikai kereskedelmi háborúForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-13 18:12:27
Címkék: Bihari hírek
Angela Merkel német kancellár kedden találkozik először Donald Trumppal, és ha igazak a Der Spiegel hírmagazin értesülései, akkor mindjárt egy kör fenyegetőzéssel fog indulni a nyugati világ két legfontosabb vezetőjének első randija.

A lap ugyanis azt állítja, látta a találkozóra készített német álláspontot, és ebben az áll, hogy Merkel kereskedelmi háborút ígér Trumpnak, ha az amerikai elnök valóban átalakítja a külkereskedelem adóztatását. Az egyik aktuális washingtoni terv szerint ugyanis adómentessé tennék az amerikai cégek számára az exportot, azaz a kivitel után nem kellene adót fizetniük, csak a behozott árukért.

A németek szerint viszont ez a gyakorlatban védővámnak tekinthető, és ellentétes a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal. Ezért ha tényleg bevezetik, akkor válaszul Európának is büntetővámot kell kivetnie az amerikai termékekre, áll a Merkel álláspontját taglaló dokumentumokban. A napokban arról is beszélt, hogy ha Amerika bezárkózik, akkor ez EU-nak más piacok felé kell nyitnia.

Merkel számára a közelgő választások előtt kulcsfontosságú, hogy biztosítsa az erősen exportorientált német gazdasági modell zavartalan működését, amiben a legfőbb ellenlábasa a szabadkereskedelem ádáz ellenségének számító Trump.

Ezzel kapcsolatban pedig nem árt megemlékezni arról, hogy miközben a magyar kormány alig bírja leplezni Trump hatalomra jutásával kapcsolatos örömét, a helyzet az, hogy
a német exporttól függ a magyar export, és ehhez kapcsolódva általában véve a magyar gazdaság teljesítménye is. 

Ugyanis a magyar gazdaság egy jelentős részét az itt termelő német cégek adják (Audi, Mercedes), és ha ők kereskedelmi háborúba keverednek az amerikaiakkal, az nekünk is fájni fog.

Ugyanakkor nem úgy néz ki, hogy a kedélyek csillapodnának. Ha a Spiegel értesülései helytállóak, akkor Merkel minden eddiginél keményebb hangnemet üt majd meg Trumppal szemben. Eközben pedig a Bloomberg szerint az amerikaiak újabb frontot nyithatnak, Steven Mnuchin pénzügyminiszter ugyanis arra készül, hogy a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 jövő heti, németországi találkozóján az árfolyampolitika terén készül beleszállni Amerika kereskedelmi partnereibe.

A washingtoni republikánusok szemében már hosszú ideje szálka, hogy szerintük Kína, Japán és Németország is a kelleténél alacsonyabb, mesterségesen legyengített valutaárfolyamukkal növelik kereskedelmi versenyképességüket (még ha Németország az eurózóna tagjaként nem is rendelkezik önálló monetáris- és árfolyampolitikával).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!