2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elkezdtek termelni a magyar gyárakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-14 19:45:47
Címkék: Bihari hírek
A tavalyi évhez képest pozitívan kezdte a 2017-es évet a magyar ipar, a KSH legújabb adatai szerint ugyanis a kibocsátás 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ez különösen a tavalyi év havi adatai alapján tűnik szépnek, 2016-ban ugyanis inkább csak döcögött a magyar ipar, így az egy évvel korábbihoz képest leginkább egy százalék alatti növekedést tudott produkálni a legtöbb hónapban.

Az iparon belül a talán legfontosabbnak számító járműgyártás termelése januárban éves alapon 8,9,  az alkatrészgyártás 11,9 százalékkal, a gépgyártás pedig 28 százalékkal növekedett.

A januári növekedés azonban egy kicsit csalóka: a növekedés a tavaly januárihoz képest látványos, abban a hónapban viszont nagyon rosszul teljesítettek a magyarországi gyárak, így az ahhoz képest mért nagy növekedés még mindig inkább csak azt jelenti, hogy magyar gazdaság húzóágazata visszatért a normális kerékvágásba.  Tavaly decemberhez képest például 0,1 százalékkal vissza is esett a termelés, ami mutatja, hogy azért nem pörgött annyira fel az ipar.

A nagynak tűnő növekedést részben az is okozta, hogy idén januárban kettővel több munkanap volt, mint tavaly. Ha ezt a hatást nem számoljuk, akkor már mindjárt nem olyan jelentős a növekedés: a munkanaphatástól megtisztítva pedig már csak 1,6 százalékkal nőtt a kibocsátás a a tavalyihoz képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!