2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rossz minőségű csigatészták miatt bírságol a Nébih – tesztForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-15 13:51:30
Címkék: Bihari hírek
Csigatésztákat vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei: a 33 termékből 23-nál merült fel valamilyen kifogás.

Négy súlyosabb minőségi probléma miatt körülbelül 400 ezer forintnyi bírságot szab ki legutóbbi terméktesztje után a Nébih - közölték csütörtökön. Huszonnégy 8 tojásos és kilenc 4 tojásos csigatésztát teszteltek. 

A laboratóriumi vizsgálatok egy termékben mikrobiológiai szempontból nem toxintermelő baktériumot mutattak ki, amely miatt a hivatal kötelezte az előállítót az üzemi higiéniai folyamatok felülvizsgálatára. Három 8 tojásosként forgalmazott tészta nem felelt meg a jelölésben szereplő tojástartalomnak.

A vizsgálat két terméknél mutatta ki, hogy a csomagoláson szereplő friss tojás helyett a gyártó tartósítószert tartalmazó tojáslét használt, pedig ezt nem lett volna szabad.

 

Több terméket olyan jobb minőségre utaló jelöléssel láttak el a gyártók, mint például "Prémium", "Kiváló minőség", amelyeket nem tudtak igazolni, ezért a hatóság kötelezi gyártókat, hogy a megkülönböztető feliratokat töröljék.

A terméktesztből kiderült, hogy a 8 tojásos csigatészták között külső megjelenés, szín, íz, illat és állomány alapján az első az Auchan Csiga, második a Marton száraztészta, harmadik pedig a Spar csigatészta. A termékeket laikusok és szakértők is kóstolták, az ő pontozásuk alapján alakult ki ez a sorrend.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!